ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία της Κίνας
Φώτο: Shutterstock

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει ο Ιρανός πρόεδρος

O Εμπραχίμ Ραίσι θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα το βράδυ από την Τεχεράνη για το Πεκίνο, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τη βασική εμπορική της εταίρο, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα το βράδυ από την Τεχεράνη για το Πεκίνο, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), που διοργανώθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής ο Ραϊσί είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων του Ιράν με την Κίνα, κυρίως στους τομείς «του πετρελαίου και της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του εμπορίου και των επενδύσεων». Τον Μάρτιο του 2021 το Ιράν υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας διάρκειας 25 ετών, έπειτα από χρόνια συζητήσεων.

Η Κίνα είναι η βασική εμπορική εταίρος του Ιράν, ανέφερε το Irna βασιζόμενο στα επίσημα στοιχεία. Οι ιρανικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν τα 12,6 δισεκ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 12,7 δισεκ. στη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του ιρανικού έτους που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Στο Πεκίνο ο Ραϊσί θα έχει συνομιλίες με τον Σι, με Κινέζους επιχειρηματίες και Ιρανούς που ζουν στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι-Τραμπ: Ξενάγηση στον μυστικό κήπο Ζονγκνανχάι μετά τις συνομιλίες

Μετά τις συνομιλίες για εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν, ο Σι Τζινπίνγκ ξενάγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στα αιωνόβια δέντρα του Ζονγκνανχάι, όπου ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας πως κάποια έχουν ηλικία 1.000 ετών.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν, προσφέρει βοήθεια στα Στενά

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να μην στείλει στρατιωτικό υλικό στο Ιράν και προσφέρθηκε να βοηθήσει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, σε δήλωση μετά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά Ορμούζ

Το Ιράν επέτρεψε σε ορισμένα κινεζικά πλοία να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, μετά από συμφωνία για τα ιρανικά πρωτόκολλα διαχείρισης, σύμφωνα με το Fars, ενισχύοντας τη συνεργασία Ιράν-Κίνας στη θαλάσσια οδό.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά από το Πακιστάν ενίσχυση διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι ζήτησε από το Πακιστάν να εντατικοποιήσει τη μεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με το Πεκίνο να δηλώνει στήριξη στις προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.