ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stoltenberg-nato
Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» από Γ. Στόλτενμπεργκ για τα επεκτατικά σχέδια Πουτιν

Ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, τονίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και αεροσκάφη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει πως η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται «για να κερδίσει αυτό τον πόλεμο» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά αντίθετα «προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο».

«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού σημείωσε πως το ρωσικό κράτος καλείται να γίνει «πιο αυταρχικό και στρατιωτικοποιημένο» τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας από τις κύριες απειλές για τη Νορβηγία. «Δεν υπάρχει (δυνατή) επιστροφή», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, ο Λαρς Νόρντρουμ, κατά την παρουσίαση μιας ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων για τη Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία.

«Το ρωσικό κράτος θα είναι πιο αυταρχικό και στρατιωτικοποιημένο», δηλώνει επικαλούμενος μια ρωσική κοινή γνώμη χειραγωγημένη από την προπαγάνδα και τη σύσφιξη των σχέσεων της Μόσχας με άλλα αυταρχικά καθεστώτα. «Τα ρωσικά συμφέροντα δεν θα συμφωνούν με αυτά της Δύσης». Αυτή η ετήσια αξιολόγηση των κινδύνων, η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συμπεραίνει, όπως οι προηγούμενες, ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Νορβηγίας.

Ο πόλεμος ήταν «μια καταστροφή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαρς Νόρντουμ, επικαλούμενος τις συνέπειες των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες, τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας και τους «πάνω από 100.000 Ρώσους στρατιώτες, που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση δήλωσε, αύξησε τη γεωπολιτική σημασία της Νορβηγίας, κυρίως γιατί την έκανε τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου στη θέση της Ρωσίας«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα εξαρτώνται από τον νορβηγικό ενεργειακό εφοδιασμό για πολλά χρόνια», σημείωσε.

Η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού (PST) εκτιμά επομένως ότι η Ρωσία, η οποία προσπάθησε να «ασκήσει πίεση στην ενεργειακή ασφάλεια» πέρυσι, «θα προσπαθήσει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» για τον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία φέτος.

Μια δολιοφθορά σε νορβηγικές ενεργειακές υποδομές από τη Ρωσία «δεν είναι πιθανή» το 2023, έκρινε ωστόσο η επικεφαλής της PST Μπεάτε Γκάνγκος. «Ενέργειες δολιοφθοράς μπορούν παρόλα αυτά να αποτελούν ένα επίκαιρο σενάριο, εάν η Ρωσία θέλει ακόμη να αυξήσει τη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και τη Δύση», διευκρινίζεται στην έκθεση της PST.

Η δολιοφθορά που φέρεται να έγινε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 πέρυσι στη γειτονική Βαλτική Θάλασσα, μια ενέργεια για την οποία η Ρωσία και οι ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται, είχε οδηγήσει τη Νορβηγία να ενισχύσει την ασφάλειά της γύρω από τα στρατηγικής σημασίας σημεία της, κυρίως τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ζελένσκι: Να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την ένταξη της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως κάθε αμφιβολία που εκφράζεται για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια «τάφρο που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει» καθώς κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια.
Estonia, Kaja Kallas, Esthonia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εσθονία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επανέλαβε και το αίτημά του για γρήγορη παράδοση περισσότερων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς συμμάχους.
NATO-Stoltenberg
ΔΙΕΘΝΗ

Γ. Στολντεμπεργκ: Προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ η νίκη της Ουκρανίας

Τον Ιούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, που σημείωσε ότι το μέλλον του Κιέβου βρίσκεται εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ εξέτασαν τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, ενώ συζητούν να αυξηθούν στο 2,5% του ΑΕΠ της κάθε χώρας οι αμυντικές δαπάνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαία η αύξηση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως οι συμμαχικές χώρες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στην Ουκρανία πυροβολικό, θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ θα υπάρξουν κι άλλες δεσμεύσεις.