ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

«Καμπανάκι» από Γ. Στόλτενμπεργκ για τα επεκτατικά σχέδια Πουτιν

Ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, τονίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και αεροσκάφη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει πως η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται «για να κερδίσει αυτό τον πόλεμο» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά αντίθετα «προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο».

«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού σημείωσε πως το ρωσικό κράτος καλείται να γίνει «πιο αυταρχικό και στρατιωτικοποιημένο» τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας από τις κύριες απειλές για τη Νορβηγία. «Δεν υπάρχει (δυνατή) επιστροφή», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, ο Λαρς Νόρντρουμ, κατά την παρουσίαση μιας ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων για τη Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία.

«Το ρωσικό κράτος θα είναι πιο αυταρχικό και στρατιωτικοποιημένο», δηλώνει επικαλούμενος μια ρωσική κοινή γνώμη χειραγωγημένη από την προπαγάνδα και τη σύσφιξη των σχέσεων της Μόσχας με άλλα αυταρχικά καθεστώτα. «Τα ρωσικά συμφέροντα δεν θα συμφωνούν με αυτά της Δύσης». Αυτή η ετήσια αξιολόγηση των κινδύνων, η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συμπεραίνει, όπως οι προηγούμενες, ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Νορβηγίας.

Ο πόλεμος ήταν «μια καταστροφή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαρς Νόρντουμ, επικαλούμενος τις συνέπειες των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες, τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας και τους «πάνω από 100.000 Ρώσους στρατιώτες, που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση δήλωσε, αύξησε τη γεωπολιτική σημασία της Νορβηγίας, κυρίως γιατί την έκανε τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου στη θέση της Ρωσίας. «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα εξαρτώνται από τον νορβηγικό ενεργειακό εφοδιασμό για πολλά χρόνια», σημείωσε.

Η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού (PST) εκτιμά επομένως ότι η Ρωσία, η οποία προσπάθησε να «ασκήσει πίεση στην ενεργειακή ασφάλεια» πέρυσι, «θα προσπαθήσει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» για τον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία φέτος.

Μια δολιοφθορά σε νορβηγικές ενεργειακές υποδομές από τη Ρωσία «δεν είναι πιθανή» το 2023, έκρινε ωστόσο η επικεφαλής της PST Μπεάτε Γκάνγκος. «Ενέργειες δολιοφθοράς μπορούν παρόλα αυτά να αποτελούν ένα επίκαιρο σενάριο, εάν η Ρωσία θέλει ακόμη να αυξήσει τη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και τη Δύση», διευκρινίζεται στην έκθεση της PST.

Η δολιοφθορά που φέρεται να έγινε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 πέρυσι στη γειτονική Βαλτική Θάλασσα, μια ενέργεια για την οποία η Ρωσία και οι ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται, είχε οδηγήσει τη Νορβηγία να ενισχύσει την ασφάλειά της γύρω από τα στρατηγικής σημασίας σημεία της, κυρίως τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ενότητα για Ουκρανία – Κατηγορεί την AfD ως υπεύθυνη

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε για ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας εντός ΝΑΤΟ και Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουκρανία και ότι, αν δεν σταματήσει η Μόσχα, θα στραφεί κατά του ΝΑΤΟ.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ ζητά καταδίκη ρωσικών δολιοφθορών από Ευρώπη

Ο Αλέξους Γκρινκέβιτς, διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τόνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποδίδουν ευθύνες στη Μόσχα για υβριδικές επιθέσεις και να ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους και drones το Κίεβο και άλλες πόλεις τη νύχτα, τραυματίζοντας πάνω από 20 άτομα. Πολωνία σήκωσε μαχητικά και ανέστειλε πτήσεις σε αεροδρόμια λόγω ρωσικής επίθεσης κοντά στα σύνορά της.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Τέλος συναγερμού μετά τα πλήγματα Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία

Σειρήνες ήχησαν στην ανατολική Πολωνία λόγω ρωσικών επιθέσεων κοντά στα σύνορα με Ουκρανία. Για προληπτικούς λόγους ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία δύο αεροδρομίων, χωρίς παραβίαση εναέριου χώρου, σύμφωνα με αρχές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία-Πολωνία: Ρωσικά drones με οπλισμό εντοπίστηκαν σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρόεδρο, το drone που κατέρριψε ιταλικό μαχητικό του ΝΑΤΟ ήταν ρωσικού τύπου, πιθανόν κατευθυνόταν προς την Ουκρανία και εκτράπηκε λόγω ουκρανικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.