ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναγκαία η αύξηση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως οι συμμαχικές χώρες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στην Ουκρανία πυροβολικό, θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ θα υπάρξουν κι άλλες δεσμεύσεις.

Οι χώρες μέλη του NATO αναζητούν σήμερα τα μέσα για να επιταχύνουν τις παραδόσεις τους εξοπλισμών και πυρομαχικών στην Ουκρανία σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το ευαίσθητο θέμα της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, ώστε να του επιτραπεί να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.

«Η προτεραιότητα, η επείγουσα ανάγκη, είναι να παραδοθούν στους Ουκρανούς οι υπεσχημένοι εξοπλισμοί για να διατηρήσουν την ικανότητά τους να αμυνθούν», επέμεινε σήμερα ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ενόψει διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Πριν από αυτήν διεξάγεται σύνοδος της λεγόμενης «ομάδας του Ράμσταϊν» των συμμάχων της Ουκρανίας.

Όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία λαμβάνονται από αυτό το όργανο, που συγκροτήθηκε και προεδρεύεται από τις ΗΠΑ και στο οποίο μετέχουν περίπου πενήντα χώρες. Η πλειονότητα των συνόδων του διεξάγεται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

«Αυτός έχει γίνει ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι πέραν των παραδόσεων νέων όπλων στο Κίεβο υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν σε λειτουργία τα ήδη παραδοθέντα όπλα. «Όσον αφορά το πυροβολικό, χρειαζόμαστε πυρομαχικά, χρειαζόμαστε ανταλλακτικά, χρειαζόμαστε συντήρηση, χρειαζόμαστε όλη την επιμελητεία για να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα οπλικά συστήματα», σημείωσε.

Οι συμμαχικές χώρες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στην Ουκρανία πυροβολικό, θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ «θα υπάρξουν κι άλλες δεσμεύσεις», πρόσθεσε. «Τα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι το πιο επείγον ζήτημα, αλλά μια συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, ο οποίος είναι παρών στις Βρυξέλλες, επέμεινε σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter στην ανάγκη να διασφαλιστούν επαρκή αποθέματα πυρομαχικών και η συντήρηση υλικών, η προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και η ενίσχυση του "συνασπισμού αρμάτων μάχης".

«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις», υπογράμμισε ο ΓΓ του NATO, λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Οφείλουμε ως εκ τούτου να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία αυτό που έχει ανάγκη για να νικήσει», εξήγησε.

Δια στόματος του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, η Ουκρανία ζητεί μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ωστόσο ο φόβος εμπλοκής στην σύγκρουση εμποδίζει πολλούς σύμμαχους. «Καμία απόφαση δεν αναμένεται σήμερα για τα μαχητικά αεροσκάφη», διαβεβαίωσαν πολλές αντιπροσωπείες. «Η υποστήριξη της Ουκρανίας έχει εξελιχθεί από τότε που άρχισε η σύγκρουση. Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών θα συζητηθεί», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό θα πάρει χρόνο και οι προτεραιότητες βραχυπρόθεσμα είναι τα υπεσχημένα πυρομαχικά και όπλα με καύσιμα και ανταλλακτικά», πρόσθεσε αμέσως.

Ο σημερινός ρυθμός χρήσης πυρομαχικών από την Ουκρανία είναι πολύ πιο αυξημένος από τον δικό μας ρυθμό παραγωγής, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό εξαντλεί τα αποθέματά μας και θέτει τις αμυντικές μας βιομηχανίες υπό πίεση», πρόσθεσε, ζητώντας να αυξηθούν αφενός τα ποσοστά παραγωγής και αφετέρου οι επενδύσεις σε παραγωγικές ικανότητες.

Κατά την σύνοδο κορυφής των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας πρότεινε οι χώρες μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν παρόμοιο μηχανισμό με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά εμβολίων για να ωθηθεί η αμυντική βιομηχανία να παράγει περισσότερο. «Τα κράτη μέλη καταβάλλουν πόρους, η Επιτροπή επιφορτίζεται με τις αγορές και η βοήθεια πάει απευθείας στην Ουκρανία», σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ζελένσκι: Να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την ένταξη της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως κάθε αμφιβολία που εκφράζεται για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια «τάφρο που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει» καθώς κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια.
Estonia, Kaja Kallas, Esthonia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εσθονία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επανέλαβε και το αίτημά του για γρήγορη παράδοση περισσότερων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς συμμάχους.
NATO-Stoltenberg
ΔΙΕΘΝΗ

Γ. Στολντεμπεργκ: Προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ η νίκη της Ουκρανίας

Τον Ιούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, που σημείωσε ότι το μέλλον του Κιέβου βρίσκεται εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ εξέτασαν τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, ενώ συζητούν να αυξηθούν στο 2,5% του ΑΕΠ της κάθε χώρας οι αμυντικές δαπάνες.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» από Γ. Στόλτενμπεργκ για τα επεκτατικά σχέδια Πουτιν

Ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, τονίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και αεροσκάφη.