ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οριακή υποχώρηση στο 6,4% για τον αμερικανικό πληθωρισμό τον Ιανουάριο

Ο μέσος όρος των αναλυτών ανέμενε υποχώρηση του βασικού δείκτη στο 6,2%, με στέγαση και ενέργεια να αποτελούν τους τομείς με τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Στο 5,6% ο δομικός πληθωρισμός.

Πτωτικά αλλά όχι με τέτοιο ρυθμό ώστε να αποτελεί παράγοντα αποτροπής για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπ. Εμπορίου. 

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση εμφανίζοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με το +0,1% τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο 6,4% σε ετήσια, μία «ανάσα» χαμηλότερα από τον 6,5% που είχε αγγίξει τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο μέσος όρος των αναλυτών εκτιμούσε ότι θα υποχωρούσε στο 6,2%. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές ενεργειακών προϊόντων και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,6% από 5,7% που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στο 5,5%. 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι θα επεξεργαστούν με προσοχή τα στοιχεία, με τα futures της Wall Street, να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα και μετά από αρκετές αυξομειώσεις, λίγο μετά την ανακοίνωση να κινούνται οριακά θετικά, με τον S&P 500 στο +0,13%.

Το αυξανόμενο κόστος στέγασης ευθύνεται για το ήμισυ περίπου της μηνιαίας αύξησης, ενώ η συνιστώσα αυτή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του δείκτη και αυξήθηκε κατά 0,7% τον μήνα και ήταν αυξημένη κατά 7,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η ενέργεια είχε επίσης σημαντική συμβολή, με αύξηση 2% και 8,7% αντίστοιχα, ενώ το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,5% και 10,1% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή έκθεση του Ιανουαρίου για την απασχόληση και τις ενδείξεις διαρκούς ανθεκτικότητας των καταναλωτών, υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας - και των πιέσεων στις τιμές - παρά την επιθετική πολιτική της Fed. Τα στοιχεία υποστηρίζουν τους πρόσφατους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια και να τα διατηρήσουν αυξημένα για κάποιο χρονικό διάστημα, και ενδεχομένως σε υψηλότερο επίπεδο αιχμής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η πορεία προς σταθερές τιμές θα είναι πιθανότατα μακρά και ανώμαλη. Ο αποπληθωρισμός των αγαθών που οδήγησε στην υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες φαίνεται να χάνει την ισχύ του και η ισχύς της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί ανοδικούς κινδύνους για την αύξηση των μισθών και τις τιμές των υπηρεσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Προανήγγειλε την παύση των αυξήσεων στα επιτόκια της Fed

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε την πορεία των επιτοκίων με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές τράπεζες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σταματήσουν οι αυξήσεις.