ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δίπλα στη σημαία της Κίνας σε επίσημη εμφάνιση.

Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ αν επιβληθούν νέες κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σημείωσε πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το περιστατικό με το μπαλόνι για να επιβάλλουν παρανόμως κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και θεσμούς.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα εναντίον αμερικανικών οντοτήτων που υπονομεύουν την κινεζική κυριαρχία, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έναρξη της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό μπαλόνι και δήλωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε έξι εταιρείες που συνδέονται με το κινεζικό πρόγραμμα μπαλονιών παρακολούθησης.

«Οι ΗΠΑ καταχράσθηκαν ισχύ, αντέδρασαν υπερβολικά, κλιμάκωσαν την κατάσταση και το χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για να επιβάλουν παρανόμως κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και θεσμούς», δήλωσε ο Ουενμπίν. «Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σ' αυτό και θα προχωρήσει βάσει του νόμου σε αντίμετρα εναντίον αμερικανικών οντοτήτων που υπονομεύουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας».

Ο Ουενμπίν υπογράμμισε πως η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία της και τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντά της.

Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές μέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ερώτηση για το αν η Κίνα δεν υπήρξε ειλικρινής σχετικά με τη λειτουργία του μπαλονιού και εάν το περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες κυρώσεις για τις κινεζικές εταιρείες ανέφερε πως «εξετάζουμε τη λήψη μέτρων κατά οντοτήτων της Κίνας που συνδέονται με την εισβολή του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αποκαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δραστηριότητες επιτήρησης της Κίνας, που αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, όπως και των συμμάχων και εταίρων μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.