ΓΔ: 2572.88 0.19% Τζίρος: 21.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:39
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου

Πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταρρίφθηκαν οκτώ Kalibr

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αεράμυνα στο νότο κατέρριψε οκτώ πυραύλους Kalibr που εκτοξεύτηκαν από πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά άλλοι πύραυλοι έπληξαν τη βόρεια και τη δυτική Ουκρανία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία την Πέμπτη, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, αφού οι δυτικοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να υποστηρίξουν μια προγραμματισμένη αντεπίθεση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αεράμυνα στο νότο κατέρριψε οκτώ πυραύλους Kalibr που εκτοξεύτηκαν από πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά άλλοι πύραυλοι έπληξαν τη βόρεια και τη δυτική Ουκρανία, καθώς και τις κεντρικές περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ και του Κίροβογκραντ.

Ένας πύραυλος έπληξε μια βιομηχανική περιοχή στη δυτική πόλη Λβιβ, προκαλώντας πυρκαγιά η οποία τέθηκε υπό έλεγχο, δήλωσαν οι αρχές.

Ενισχυμένη από δεκάδες χιλιάδες εφέδρους που επιστρατεύτηκαν τον Δεκέμβριο, η Ρωσία έχει εντείνει τις χερσαίες επιθέσεις σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες και μια νέα μεγάλη επίθεση αναμένεται ευρέως καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η επίθεση του εχθρού συνεχίζεται στα ανατολικά, (με) επιθέσεις όλο το εικοσιτετράωρο», δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη. Αλλά οι μαχητές μας δεν επιτρέπουν στον εχθρό να επιτύχει τους στόχους του και προκαλούν πολύ σοβαρές απώλειες», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν μπροστά στις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Λουχάνσκ, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτή και άλλες αναφορές στο πεδίο της μάχης.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ... τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν τυχαία σε απόσταση έως και 3 χιλιομέτρων από τις γραμμές που κατείχαν προηγουμένως», ανέφερε το υπουργείο στο Telegram.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο τμήμα του Λουχάνσκ πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Οι περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, η οποία τώρα κατέχεται εν μέρει από τη Ρωσία που θέλει τον πλήρη έλεγχο.

Στο Κίεβο, η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας ανέφερε ότι έξι ρωσικά αερόστατα που ενδέχεται να περιείχαν αναγνωριστικό εξοπλισμό καταρρίφθηκαν αφού ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως.

Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας ήταν μια επίθεση πυροβολικού και εδάφους στην πόλη Μπαχμούτ, στο Ντονέτσκ.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εξαπολύσει αρκετές ανεπιτυχείς επιθέσεις σε χωριά βόρεια και νότια της Μπαχμούτ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τις δυνάμεις μας εκεί, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα στέλνονται μαζικά στην περιοχή», δήλωσε ο αναλυτής Oleh Zhdanov.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην απογευματινή του έκθεση, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει περισσότερες από 15 πόλεις και χωριά κοντά στο Μπαχμούτ, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πόλης.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Παύλο Κιριλένκο, ανήρτησε φωτογραφίες και βίντεο από μια πολυκατοικία γεμάτη ερείπια που, όπως είπε, καταστράφηκε στην πόλη Ποκρόβσκ, νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ θα έδινε στη Ρωσία ένα εφαλτήριο για να προχωρήσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Κραματόρσκ και το Σλοβιανσκ δυτικότερα του Ντονέτσκ, κάτι που θα αναζωογονούσε τη δυναμική της Μόσχας ενόψει της επετείου της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Μπέλγκοροντ και Ζαπορίζια, επιθέσεις με drone

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες, μεταξύ τους ένα παιδί, από ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ. Εννέα τραυματίες από επίθεση drones στην Καλούγκα και φωτιά σε εργοστάσιο στο Τβερ έπειτα από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα απαντήσει στο ρωσικό χτύπημα στο Κραματόρσκ

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το ρωσικό πλήγμα σε λεωφορεία στο Κραματόρσκ, με τουλάχιστον 33 νεκρούς και 18 τραυματίες, δεν θα μείνει αναπάντητο και ζήτησε ισχυρή διεθνή αντίδραση απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στον Ντονμπάς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».