ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ρωσικές εταιρείες αγόρασαν τα εργοστάσια της ΙΚΕΑ μετά την αποχώρησή της

Η IKEA αποφάσισε να κλείσει όλα τα καταστήματά της στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία. Τα εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και προϊόντα θα πωλούνται στη ρωσική αγορά.

Ρωσική κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την πώληση εργοστασίων που έχει η σουηδική εταιρία επίπλων IKEA στη Ρωσία σε δύο εγχώριους αγοραστές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος. Δυτικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία αφού η Μόσχα απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις περιπλέκονται καθώς οι συμφωνίες που περιλαμβάνουν εταιρίες από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες --αυτές που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας-- πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής. Ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Βίκτορ Γεβτούκοφ δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι οι εγχώριες εταιρίες Slotex και Luzales θα αγοράσουν τα εργοστάσια.

Ο όμιλος Inter IKEA, στον οποίο ανήκει το εμπορικό σήμα, έχει ανακοινώσει ότι πουλά τις τέσσερις παραγωγικές του μονάδες στη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Izvestia, δύο μονάδες έχουν συγχωνευθεί σε μία, το οποίο σημαίνει ότι τρεις επιχειρηματικές μονάδες περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Τα εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τα προϊόντα που θα παράγονται θα πωλούνται από ρωσικά καταστήματα λιανικής.

Η IKEA αποφάσισε να κλείσει όλα τα καταστήματά της στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία. Πολλές άλλες δυτικές εταιρίες --από παραγωγούς ενέργειας έως αλυσίδες τροφίμων και ενδυμάτων-- έχουν αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ηγέτες να συζητήσουν το εδαφικό ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με αμερικανική μεσολάβηση τον Νοέμβριο για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναφέρθηκε σε καθυστέρηση στους Patriot και αποκατάσταση της Starshield.
Drone σε μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drone στο Μπέλγκοροντ: 3 νεκροί, 13 τραυματίες

Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων ουκρανικών drone στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ και σε γειτονικό χωριό. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολυκατοικίες, σπίτια, οχήματα και δημόσια κτίρια.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία, τόνισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πετύχει να πιέσουν το Κίεβο να δεχτεί συμφωνία.
Έλον Μασκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μασκ κατηγορεί την Ουκρανία για χρήση του Starlink σε επιθέσεις με drones

Ο Ίλον Μασκ κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν το Starlink για επιθέσεις με drones, παραβιάζοντας τους όρους χρήσης. Δεν παρουσίασε αποδείξεις ή συγκεκριμένα παραδείγματα για τον ισχυρισμό του.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός πύραυλος χτύπησε επιχείρηση στην Αριόλ της Ρωσίας

Ο κυβερνήτης της περιοχής Αντρέι Κλιτσκόφ δήλωσε πως ουκρανική πυραυλική επίθεση έπληξε επιχείρηση στη συνοικία Σοβιέτσκι της πόλης Αριόλ, προκαλώντας καταστροφή σε μη στρατιωτικό στόχο κατά την ώρα αιχμής.