ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Πούτιν βλέπει την Gazprom να κυριαρχεί στην αγορά φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η παγκόσμια κατανάλωση αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο 20% και ίσως περισσότερο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου λέγοντας πως η Gazprom θα ευδοκιμήσει παρά τις απόπειρες της Δύσης να μειώσει την επιρροή της, καθώς η ζήτηση για αέριο θα αυξηθεί στην Ασία. Η Gazprom, η οποία κατέχει περίπου το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου και απασχολεί περίπου 490.000 άτομα, είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ρωσίας - τόσο ισχυρή ώστε λεγόταν κάποτε πως είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος.

Αφότου ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία φυσικού αερίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Δύση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να μειώσει τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού.

Ο Πούτιν δήλωσε πως ολόκληρη η Ρωσία είναι υπερήφανη για την Gazprom, η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια ως εταιρεία μετοχών από τα περιουσιακά στοιχεία του σοβιετικού υπουργείου Αερίου καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

«Παρά τον αθέμιτο -για να το πούμε απερίφραστα- ανταγωνισμό, τις απ' ευθείας προσπάθειες από τα έξω να εμποδιστεί και να περιοριστεί η ανάπτυξή της, η Gazprom προχωράει μπροστά, εγκαινιάζοντας νέα προγράμματα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, τον Αλεξέι Μίλερ.

«Στα προηγούμενα 30 χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο 20% και ίσως περισσότερο», δήλωσε ο Πούτιν.

«Στην αποκαλούμενη μεταβατική περίοδο, η ζήτηση θα είναι τεράστια. Επιπλέον, περισσότερο από το μισό της αύξησης αυτής θα οφείλεται στις χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, πρώτα απ' όλα, φυσικά, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έχοντας κατα νου τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της».

Ο Πούτιν, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης από την επίσημη κατοικία του στο Νόβο-Ογκαριόβο, ρώτησε τον Μίλερ, ο οποίος φορούσε γούνινο καπέλο καθώς στεκόταν μαζί με εργαζομένους έξω από τα κεντρικά γραφεία της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη, αν είχε παγώσει. «Όχι», του απάντησε ο Μίλερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τη Ρωσία ζητάει από τη Χάγη ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την ιδέα ενός «υβριδικού δικαστηρίου» ώστε να βρεθεί ενώπιων της δικαιοσύνης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο «παράνομος εκτοπισμός» παιδιών από την Ουκρανία στο πλαίσιο του πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα δολοφονίας Πούτιν με ουκρανικά drone καταγγέλλει το Κρεμλίνο

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Σι σε επίδειξη ενότητας με κοινό αντίπαλο τη Δύση

Έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας για την Ουκρανία εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, αν και το σχέδιο έχει απορριφθεί εξαρχής από τους Ουκρανούς και τη Δύση. Τι είπε ο Σι στον Πούτιν για τις εκλογές στη Ρωσία.