ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
σημαία της Κίνας

Υψηλές επαφές του Κινέζου ΥΠΕΞ στη Μόσχα, πιθανή η συνάντηση με Πούτιν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Μόσχα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Νικολάι Πατρουσέφ και ότι τα μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να προστατευθεί αποφασιστικά η «ειρήνη και η σταθερότητα» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ενώ εναντιώθηκαν στην ψυχροπολεμική «νοοτροπία».

Ο κ. Ουάνγκ συναντήθηκε, πέραν του κ. Πατρουσέφ, με ηγέτες του Μηχανισμού Διαβούλευσης για τη Στρατηγική Ασφάλεια Κίνας-Ρωσίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Τα μέρη αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, συνεχίζει το κείμενο, που δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Ακόμη, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους «στην αληθινή πολυμερή συνεργασία, στην εναντίωση σε κάθε μορφή μονομερούς εκφοβισμού, στην προώθηση του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και στον πολυπολικό κόσμο».

Ο κ. Ουάνγκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εντός της ημέρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει επίσης συνάντηση του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Μόσχα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στους ερχόμενους μήνες, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση των σχεδίων.

Η συνάντηση του Σι με τον Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των προωθούμενων από το Πεκίνο ειρηνευτικών συνομιλιών. Θα είναι μια ευκαιρία για το Πεκίνο να επαναλάβει τις εκκλήσεις του να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αποπομπή επικεφαλής οικονομολόγου VEB μετά από σχόλια για «πόλεμο φθοράς»

Η VEB απομάκρυνε τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Αντρέι Κλεπάτς, μετά τα σχόλια ότι η Ρωσία υφίσταται οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μένει πίσω τεχνολογικά και οικονομικά από Δύση, Κίνα και εν μέρει την Ουκρανία.
Ρωσικό πολεμικό πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές περιπολίες Κίνας-Ρωσίας σε Βορειοανατολική Ασία

Κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία ολοκλήρωσαν διπλές περιπολίες άνω των δύο εβδομάδων και έφτασαν στο Βλαδιβοστόκ, στο πλαίσιο ετήσιας στρατιωτικής συνεργασίας, διασχίζοντας σημαντικά στενά της Βορειοανατολικής Ασίας.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο έτοιμος για συνάντηση με Λαβρόφ και Ουάνγκ στην ASEAN

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Κίνας και Ρωσίας στη σύνοδο της ASEAN στις Φιλιππίνες, με φόντο τις αμερικανικές ανησυχίες για την κινεζική επιρροή και τις κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη της Κίνας.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στηρίζει τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου της Κίνας στον Ειρηνικό

Το Κρεμλίνο δικαιολόγησε τη δοκιμή μη πυρηνικού πυραύλου από την Κίνα στον Ειρηνικό, τονίζοντας πως πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα και ότι η Κίνα δεν απειλεί κανέναν. Αντιθέτως, η Αυστραλία τη χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική.