ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στολές γερμανικού στρατού με σημαία

Δεν αρκούν 100 δισ. ευρώ για να εξοπλιστεί ο γερμανικός στρατός

Αυτό δηλώνει ο αρχηγός του γερμανικού στρατού που είχε προκαλέσει αίσθηση πέρυσι, όταν ξέσπασε εναντίον της «χρόνιας παραμέληση», όπως είπε, των αναγκών που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις για να διατηρούνται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το ειδικό ταμείο που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση να δημιουργηθεί για να επανεξοπλιστεί η Bundeswehr, ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας, δεν θα αρκέσει για να καλυφθούν οι ανάγκες του, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, τον υποστράτηγο Άλφονς Μάις.

Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού είχε προκαλέσει αίσθηση πέρυσι, όταν ξέσπασε εναντίον αυτής που χαρακτήρισε χρόνια παραμέληση των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων για να διατηρούνται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σήμερα πάντως, αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ειδικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

«Βλέπω πολλή πίεση για να προχωρήσουμε στον επανεξοπλισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ακόμα δεν παραδώσαμε τα άρματα μάχης Leopard (στην Ουκρανία) και ήδη σκεφτόμαστε πώς θα τα αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό — και σωστά», είπε ο ανώτατος αξιωματικός στο Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στην προσεχή παράδοση 18 αρμάτων μάχης Leopard 2 στον ουκρανικό στρατό.

Πέραν της αντικατάστασης του υλικού που δόθηκε στο Κίεβο, είναι σημαντικό να υπάρξει «αύξηση του υλικού, πλήρης εξοπλισμός» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μάις. Σε κάθε περίπτωση όμως «το ειδικό ταμείο από μόνο του δεν αρκεί για να επιτευχθεί» ο επανεξοπλισμός, προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ενέκρινε τη δημιουργία του λεγόμενου ειδικού ταμείου για τον επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων —με διαθέσιμα ύψους 100 δισεκ. ευρώ— το 2022, τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια. Επρόκειτο για θεαματική μεταστροφή της αμυντικής πολιτικής δεκαετιών στη Γερμανία.

Την 24η Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυε την στρατιωτική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ο Άλφονς Μάις έγραφε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn: «Η Bundeswehr, ο στρατός που έχω το προνόμιο να διοικώ, στέκει λίγο ως πολύ γυμνός». Η τοποθέτηση του υποστρατήγου είχε προκαλέσει τότε τεράστιο σάλο.

Έναν χρόνο αργότερα, ο επικεφαλής της γερμανικού στρατού είπε πως θα απέφευγε να χρησιμοποιήσει ξανά τη λέξη «γυμνός». Αυτός «δεν θα ήταν δίκαιος χαρακτηρισμός της κατάστασης σήμερα», αναγνώρισε ο υποστράτηγος Μάις Έχουν γίνει πολλά έκτοτε, ενώ το αξιόμαχο και η ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν εξαρτώνται μόνο από τον εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή του, σημείωσε. «Τα πράγματα προχωρούν», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί την Ευρώπη να αποφύγει εμπλοκή στον πόλεμο

Το Ιράν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην παρέμβουν στον πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι κάθε αμυντική τους ενέργεια θα θεωρηθεί συνεργασία με τους αντιπάλους του και πολεμική ενέργεια κατά της Τεχεράνης.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κάλεσμα σε Ιράν να σταματήσει τη στήριξη σε Χαμάς και Χεζμπολάχ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει τη στήριξη σε Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι στις συνομιλίες με ΗΠΑ. Τόνισε τη «ειδική ευθύνη» της Γερμανίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Τάιμστεϊνμάιερ, Πρόεδρος Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σταϊνμάιερ από Βηρυτό: Να συνεχιστεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε από τον Λίβανο να συνεχίσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποχώρηση του Ισραήλ από λιβανέζικα εδάφη, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.
Λιμάνι Αμβούργου Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμβούργο: Νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο λιμάνι

Σοβαρό δυστύχημα σημειώθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με τρένο, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και δέκα τραυματίες. Ο οδηγός δίνει μάχη για τη ζωή του ενώ αρκετοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί έφεδροι προτείνουν ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία κατά Τραμπ

Η Ένωση Εφέδρων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων προτείνει αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία για να αποτραπεί ενδεχόμενη αμερικανική κατάληψη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή ενότητα και παρουσία.
Στολές γερμανικού στρατού με σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στον Ρήνο

Περίπου 1.200 στρατιώτες και 500 οχήματα συμμετέχουν στην 14ήμερη στρατιωτική άσκηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.