ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ίσως επισκεφθούν το Πεκίνο έως τα μέσα του έτους

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φου Τσονγκ. «Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ έχουν ξεκινήσει» συμπλήρωσε.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φου Τσονγκ δήλωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ίσως επισκεφθούν την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times.

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ έχουν ξεκινήσει και οι «πολύ συχνές αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου» μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε ο Φου σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές έχουν αποκλίνουσες θέσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με διπλωμάτες της ΕΕ να επικρίνουν την άρνηση της Κίνας να χαρακτηρίσει τη σύγκρουση εισβολή ή να ζητήσει απόσυρση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη. Ο Φου δήλωσε στη συνέντευξη ότι οι οργισμένες αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στην Κίνα αναφορικά με την Ουκρανία είναι «πολύ παράλογες» και ότι η Κίνα δεν επιθυμεί το ζήτημα να επηρεάσει την εξέλιξη των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Μετά τη δημοσιοποίηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή ενός κειμένου με τη θέση της χώρας για τον πόλεμο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ στην Κίνα Χόρχε Τολέδο δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι κάποια μέρη του εγγράφου αυτού είναι ανησυχητικά.

«Δεν υπάρχει αναφορά σε επιτιθέμενο, το οποίο είναι περίεργο, διότι προφανώς υπάρχει ένας επιτιθέμενος και κάποιος που υφίσταται επίθεση. Είναι παράνομο και απρόκλητο. Αυτό είναι κάπως ανησυχητικό», δήλωσε ο Τολέδο. Ο Φου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ο πόλεμος είχε οδηγήσει την Κίνα σε πολύ δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ, αφού ο Μισέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της χώρας στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνέδριο Ενέργειας: Η ευρωπαϊκή εξάρτηση από Κίνα στην πράσινη ενέργεια

Στο Energy Transition Summit οι ειδικοί τόνισαν την εξάρτηση της ΕΕ από κινεζική τεχνολογία για πράσινη ενέργεια, θέτοντας ερωτήματα βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών στόχων. Επισημάνθηκε η ανάγκη για επενδύσεις και ανταγωνιστικές πολιτικές.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ευρωπαίοι απομακρύνονται από τις ΗΠΑ, ζητούν περισσότερη αυτονομία

Νέα μελέτη του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν δείχνει πως το 73% των πολιτών της ΕΕ επιθυμεί αυτονομία από τις ΗΠΑ, με αυξητική τάση μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ οι Ευρωπαίοι αναπροσαρμόζουν τις συμμαχίες τους εντός της Δύσης.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Η Ευρώπη να ενισχύσει την ασφάλειά της λόγω παγκόσμιων απειλών

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τη MIVD, λόγω πιέσεων στις δυτικές συμμαχίες και της στήριξης της Κίνας στη Ρωσία. Ο διευθυντής της MIVD σημείωσε πως το διεθνές σύστημα δέχεται πλέον πίεση.
Ευρωπαϊκοί δασμοί εμπορίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ αυξάνει στο διπλάσιο τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

Η ΕΕ αποφάσισε να διπλασιάσει τους τελωνειακούς δασμούς στο χάλυβα από τρίτες χώρες και να μειώσει τις ποσοστώσεις εισαγωγών, ώστε να προστατευτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον φθηνό κινεζικό ανταγωνισμό.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ ζητά από την Κίνα διόρθωση της εμπορικής ανισορροπίας με ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Κίνα να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το άνοιγμα της Κίνας στο ευρωπαϊκό εμπόριο θα αποτρέψει κοινωνικά και απομονωτικά κινήματα στην Ευρώπη.