ΓΔ: 1238.74 1.46% Τζίρος: 70.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:07:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυστραλία: Διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ ότι η τεχνολογία για τα υποβρύχια είναι ασφαλής

ΗΠΑ και Βρετανία προστατεύουν ουσιαστικά τα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων που διαθέτουν και δεν έχουν ανακοινώσει, τον τρόπο που οι συγκεκριμένες αμυντικές ικανότητες θα μεταβιβαστούν στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία διαβεβαιώνει την Ουάσινγκτον ότι η αμερικανική τεχνολογία θα είναι ασφαλής στο πλαίσιο του σχεδίου για την προμήθεια από την Αυστραλία πυρηνικών υποβρυχίων βάσει μιας τριμερούς συμφωνίας που περιλαμβάνει και τη Βρετανία, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Αυστραλός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε μία αμερικανική δεξαμενή σκέψης, ο Άρθουρ Σινοδινός τόνισε ότι όταν οι λεπτομέρειες για τη λεγόμενη συμφωνία AUKUS γίνουν γνωστές στα μέσα Μαρτίου, οι άνθρωποι θα δουν ότι πρόκειται για «μία γνήσια τριμερή λύση».

Υπό την AUKUS που ανακοινώθηκε το 2021, οι ΗΠΑ και η Βρετανία συμφώνησαν να διαθέσουν στην Αυστραλία την τεχνολογία, αλλά και τις κατάλληλες δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων, στο πλαίσιο κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κινεζικής απειλής στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Ωστόσο, οι τρεις χώρες προστατεύουν ουσιαστικά τα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων που διαθέτουν και δεν έχουν ανακοινώσει επακριβώς, τον τρόπο με τον οποίο, οι συγκεκριμένες αμυντικές ικανότητες θα μεταβιβαστούν στην Αυστραλία, καθώς η αναφερόμενη χώρα δεν διαθέτει εγχώρια βιομηχανία παραγωγής συστημάτων πρόωσης με πυρηνική ενέργεια.

Σε ερώτηση που ήταν σχετική για τους αυστηρούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στις εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας υπό το πλαίσιο κανονισμών (U.S. International Traffic in Arms Regulations) δυσχεραίνοντας την υλοποίηση προηγούμενων συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για την Αυστραλία, ο Σινοδινός δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δουλέψει πολύ με στόχο “την απρόσκοπτη μεταφορά της τεχνολογίας”.

«Η δουλειά αυτή γίνεται. Δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά, αν συγκριθεί, ας πούμε, με την κατάσταση πριν από έξι μήνες, η δουλειά αυτή γίνεται», δήλωσε ο ίδιος στη δεξαμενή σκέψης στρατηγικών και διεθνών σπουδών Τhe Washington Center for Strategic and International Studies που έχει την έδρα της στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Έχουμε διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς και τους έχουμε επιδείξει τα μέτρα προστασίας των πληροφοριών που λαμβάνουμε, ώστε να κατανοήσουν ότι η τεχνολογία τους είναι ασφαλής σχετικά με ενδεχόμενη διαρροή πληροφοριών σε τρίτες χώρες, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Έτσι κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή», είπε ο ίδιος.

Ο Σινοδινός δήλωσε ότι ο ίδιος «δεν θα προδικάσει το αποτέλεσμα», αλλά πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι είναι προετοιμασμένοι να μοιραστούν τα μυστικά της τεχνολογίας τους μαζί μας, αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνει πρόοδος στην απρόσκοπτη μεταφορά της τεχνολογίας. Κανένας από εμάς δεν επιθυμεί την τελμάτωση της προσπάθειας αυτής. Νομίζω ότι η πεποίθηση αυτή έχει τώρα διεισδύσει στα διάφορα επίπεδα λήψης αποφάσεων της (αμερικανικής) κυβέρνησης».

Οι ηγέτες της Αυστραλίας και της Βρετανίας αναμένεται ότι θα επισκεφτούν την Ουάσινγκτον αυτό το μήνα, ώστε να ανακοινώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία AUKUS, έπειτα από μία περίοδο διαβουλεύσεων 18 μηνών.

Την Τετάρτη, Βρετανοί και Αυστραλοί αξιωματούχοι από τον τομέα της άμυνας δήλωσαν ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη δουλειά, ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την τεχνολογία που θα γίνει διαθέσιμη στο δεύτερο πυλώνα της συμφωνίας AUKUS, αναφορικά με τα εξελιγμένα τεχνολογικά προγράμματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τα υπερηχητικά όπλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστραλία αγοράζει 40 στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από τις ΗΠΑ

Τα ελικόπτερα UH-60M Black Hawk θα αντικαταστήσουν τον προϋπάρχοντα στόλο των MRH-90 Taipan, καθώς υπάρχουν προβλήματα στη συντήρησή τους εδώ και χρόνια. Οι παραδόσεις των νέων ελικοπτέρων θα αρχίσουν φέτος.
china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.