ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας στον ΟΗΕ, με έμφαση σε διεθνή ζητήματα.

Γκουτέρες: Σε 300 χρόνια θα υπάρξει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια».

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW), δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αφγανιστάν, όπου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, «οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή».

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλες χώρες, αλλά σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, το οποίο αποκλείστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από τη CSW μετά από ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ecosoc) έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ εξαιτίας της καταστολής της εξέγερσης που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία», τομείς στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις «το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ», επεσήμανε ο Γκουτέρες ως παράδειγμα.

Ο ίδιος απέτησε φόρο τιμής στη Γαλλίδα ερευνήτρια «Εμανουέλ Σαρπεντιέ και την Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά την πρώτη ομάδα γυναικών που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας πριν τρία χρόνια», το 2020.

«Ομάδες ανδρών το έχουν κερδίσει 172 φορές», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Και εμείς. Είμαι εδώ για να δηλώσω ξεκάθαρα και με δύναμη: ο ΟΗΕ βρίσκεται παντού στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Η διεθνής δύναμη πλήρως ανεπτυγμένη μετά τον Οκτώβριο

Η πλήρης ανάπτυξη της Δύναμης Καταστολής Συμμοριών στην Αϊτή, με στήριξη ΟΗΕ, αναμένεται από Οκτώβριο λόγω επιμελητειακών δυσκολιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Ο ακριβής αριθμός μελών δεν αποκαλύπτεται για επιχειρησιακούς λόγους.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες στον Ιρανό πρόεδρο: Επείγει ειρηνική λύση μέσω διαλόγου

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για τις καταστροφικές συνέπειες της σύγκρουσης στο Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σε συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο στη σύνοδο της Σαγκάης.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χωρίς δικαιοσύνη τα θύματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν (2001-2021) έχουν αφεθεί χωρίς δικαιοσύνη και αναγνώριση, ενώ οι συγκρούσεις άφησαν πίσω αμέτρητα δεινά για τον πληθυσμό μετά την επέμβαση των ΗΠΑ το 2001.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Επιτροπή προτείνει αποζημιώσεις για θύματα δουλεμπορίου

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των φυλετικών διακρίσεων ζητά από τα κράτη να δώσουν αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στο δουλεμπόριο Αφρικανών, βασιζόμενη σε νέα ερμηνεία της Διεθνούς Σύμβασης του 1969.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταγγελία ρατσισμού κατά αυτοχθόνων στη Γουατεμάλα από ειδικούς

ΟΗΕ ανησυχεί για δομικές ανισότητες και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς της Γουατεμάλας, οι οποίοι αποτελούν το 40% του πληθυσμού, σύμφωνα με πόρισμα ομάδας εργασίας έπειτα από εβδομαδιαία επίσκεψη στη χώρα.