ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν

Η απότιση φόρου τιμής από τις ΗΠΑ καταγράφεται εν μέσω σειράς υποθέσεων δηλητηρίασης μαθητριών, που έχει προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στο Ιράν.

Η αμερικανική διπλωματία θα αποτίσει φόρο τιμής στις γυναίκες και στα κορίτσια του Ιράν, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης στην Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής αύριο Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η τιμή αυτή, στο όνομα της πρώην επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάντλιν Όλμπραϊτ, που πέθανε πέρυσι, θα αποδοθεί στον Λευκό Οίκο από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και τον νυν αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο της (Μαχσά) Αμινί, οι γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν βγήκαν στον δρόμο, ορισμένες έβγαλαν κι έκαψαν τις μαντίλες τους κι έκοψαν τα μαλλιά τους», αναφέρει δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θάρρος κι η ανυπακοή τους ενέπνευσαν κύματα άλλων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και αγοριών, να ενωθούν μαζί τους μαζικά», προστίθεται στο κείμενο, που τονίζει ότι παρά την καταστολή που εξαπέλυσαν οι ιρανικές αρχές, «οι γυναίκες και τα κορίτσια επέμειναν».

Το κίνημα αμφισβήτησης, που έγινε στόχος αιματηρής καταστολής με εκατοντάδες νεκρούς, εκδηλώθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 της Μαχσά Αμινί, 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών προοδευτικά μεταμορφώθηκαν σε ευρύτερο κίνημα, εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, το οποίο εξαπλώθηκε στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμα και στα σχολεία, παρά την εντατικοποίηση της καταστολής.

Η απότιση φόρου τιμής από τις ΗΠΑ καταγράφεται εν μέσω σειράς υποθέσεων δηλητηρίασης μαθητριών, που έχει προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στο Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδίδει τιμές σε γυναίκες κάθε χρόνο, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8η Μαρτίου).

Πέρα από τις γυναίκες του Ιράν, θα τιμηθούν αύριο δέκα προσωπικότητες για το έργο τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ανάμεσά τους η Μάιζα Μοχάμεντ, δημοσιογράφος στην Αιθιοπία, ιδρύτρια του σταθμού Roha TV, καθώς και η πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ντανιέλ Νταρλάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Έναρξη μεγάλης επιχείρησης κατά της Ανσαραλά στην Υεμένη

Η σαουδαραβική συμμαχία ανακοίνωσε νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, καταστρέφοντας 136 στρατιωτικούς στόχους. Παρέχεται συνεχής αεροπορική υποστήριξη στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Τεχεράνη προσπαθεί ειλικρινά να σταματήσει τη σύγκρουση με ΗΠΑ

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Πεζεσκιάν στο Τουρκμενιστάν, δηλώνοντας ετοιμότητα για συμβολή στη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Συζήτησαν επίσης την ενίσχυση συνεργασίας σε ενέργεια και εμπόριο.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
άνοδος τιμών πετρελαίου
ΑΓΟΡΕΣ

Καλπάζουν οι τιμές του πετρελαίου - Το Brent πάνω από τα 105 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται πάνω από 5%, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την προσφορά και αυξάνονται οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν δηλώνουν ότι ελέγχουν το στενό του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διαφωνούν για τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ, καθώς οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι το ελέγχουν με εταίρους, ενώ οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο και ότι το στενό είναι «κλειστό».
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν να μειώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για λήξη του πολέμου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε πως το Ιράν οφείλει να μειώσει ουσιαστικά την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ και να υπάρξει κατάπαυση του πυρηνικού προγράμματος.