ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ουγγαρία: Η Δύση δείχνει να έχει καταληφθεί από «πολεμική ψύχωση»

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας προειδοποίησε πως ο κόσμος βρίσκεται «στην 25η ώρα» για την αποτροπή παγκόσμιου πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο κατηγόρησε χθες Δευτέρα από το βήμα του ουγγρικού κοινοβουλίου τη Δύση πως έχει καταληφθεί από «πολεμική ψύχωση».

«Υπάρχουν άνθρωποι στις Βρυξέλλες που θεωρούν πως γίνεται διαγωνισμός για το ποιος θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τα περισσότερα όπλα, η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Σιγιάρτο.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας προειδοποίησε πως ο κόσμος βρίσκεται «στην 25η ώρα» για την αποτροπή παγκόσμιου πολέμου.

Ο κ. Σιγιάρτο επέμεινε πως χρειάζεται να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου δεξιού λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί συγκριτικά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Στηρίζει, αλλά διστακτικά, τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα.

Πέρα από την Τουρκία, η Ουγγαρία είναι η μόνη άλλη χώρα μέλος του NATO που δεν έχει δώσει πράσινο φως για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, που τηρούσαν για δεκαετίες πολιτική ουδετερότητας, αιτήθηκαν να ενταχθούν στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία στην εθνική ουγγρική αντιπροσωπεία για την επικύρωση των πρωτοκόλλων εισδοχής τους αναβλήθηκε για το τέλος του μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία ζητά διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική, ενώ αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία και Ουγγαρία σταματούν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

«Η πολωνική απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίμων θα εφαρμοστεί επίσης στη διαμετακόμιση των αγαθών αυτών μέσω της χώρας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Πολωνίας.
Orban
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Όρμπαν, επίθεση στον Ζελένσκι

Ο πλέον φιλικά διακείμενος στο Κρεμλίνο ηγέτης στην ΕΕ, είδε το κόμμα του Fidesz να προηγείται με ποσοστό 53,4% έναντι 34,7% της Συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την καταμέτρηση του 93% των ψήφων.
ΔΙΕΘΝΗ

H Oυκρανία δεν άλλαξε τα σχέδια για αντεπίθεση, παρά τις ρωσικές επιθέσεις

Αυτό διαεβαίωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ, που επεσήμανε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον Μάιο εναντίον της Ουκρανίας εκτός από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, κυρίως στα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου.