ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πάουελ: Θα είναι μακρά η προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμού

Σήμα για μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστειλε ο πρόεδρος της Fed που τόνισε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο αυξάνεται εδώ και έναν χρόνο με στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και πέραν του 5,1%, του επιπέδου που οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι θα σταματούσε, είπε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ.

«Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, κάτι που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο», είπε ο Πάουελ μιλώντας σε προετοιμασμένη κατάθεση ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Η Fed είχε δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο και θα τις επικαιροποιήσει στις 21-22 Μαρτίου, στην επόμενη σύνοδό της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε αρχικά σε ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά από την 1η Φεβρουαρίου χαλάρωσε ελαφρώς τον ρυθμό, ανακοινώνοντας αύξηση μόνο 0,25%. Η τάση μπορεί να ανατραπεί, προειδοποίησε ο Πάουελ, και ο ρυθμός της αύξησης να επιταχυνθεί και πάλι.

«Αν και ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία μείωσής του στο 2% θα είναι μακρά και πιθανόν απότομη», σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής της Fed.

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το πιστωτικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης, ώστε να χαλαρώσει η πίεση των τιμών προς τα επάνω. Παρά τις προσπάθειες της Fed ωστόσο, η κατανάλωση παραμένει στα ίδια επίπεδα και τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη PCE (Ατομικές καταναλωτικές δαπάνες), τον οποίο προτιμά να παρακολουθεί η Fed γιατί πιστεύει ότι μετρά ακριβέστερα τον πληθωρισμό απ’ ό,τι ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Στόχος της Fed είναι να μειώσει τον δείκτη PCE στο 2%.

Ένας από τους κυβερνήτες της Fed, ο Κρίστοφερ Γουόλερ, είπε την περασμένη Πέμπτη ότι θα τασσόταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και πέραν του 5,4% εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί γρήγορα και η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμείνει τεταμένη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.
Jerome-Powell-FED
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των επενδυτών για «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ

Ευφορία στη Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν αύξηση εργατικού δυναμικού και αποθέρμανση προσλήψεων και αμοιβών. Πάντως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μειώνει τα επιτόκια στο 4,75%

Η πρώτη μείωση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από το 2020 δείχνει ότι οι αξιωματούχοι έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι θα ανακηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού, ο οποίος έχει υποχωρήσει στο 2,7%.