ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Ζελένσκι: Ύψιστης σημασία το Μπαχμούτ, το υπερασπιζόμαστε με σθένος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί κομβικό σημείο του πολέμου, καθώς εάν «πέσει» ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταλάβει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως εάν καταλάβει την Μπαχμούτ, την πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο εξαιρετικά αιματηρών μαχών εδώ και μήνες, ο ρωσικός στρατός θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς -την ανατολική Ουκρανία-, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε σήμερα.

«Κατανοούμε πως μετά την Μπαχμούτ, μπορεί να πάνε πιο μακριά. Μπορεί να πάνε στην Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στη Σλοβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τους Ρώσους (...) προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός του παραμένει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη.

Ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη της Μπαχμούτ, κρίνοντας πως η πόλη έχει κρίσιμη σημασία για τη συνέχεια αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση. Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. «Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνέντευξή του στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη. «Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές (...) και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στην Μπαχμούτ», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι. «Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα (...) ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση».

Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες. Πρόκειται για την πιο μακρά και φονική μάχη αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για εδάφη στη Γενεύη

Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά θέματα στις συνομιλίες της Γενεύης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Μεντίνσκι θα είναι παρών, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία για την επιλογή του.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία αλλάζει διαπραγματευτή για να καθυστερήσει αποφάσεις

Ο Ζελένσκι εξέφρασε έκπληξη για την αλλαγή επικεφαλής στις ρωσικές διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας πως στόχος είναι η καθυστέρηση των αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ξένα στρατεύματα και μακροχρόνιες εγγυήσεις ασφάλειας στη χώρα του.