ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Φώτο: Shuttertock

Ζελένσκι: Ύψιστης σημασία το Μπαχμούτ, το υπερασπιζόμαστε με σθένος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί κομβικό σημείο του πολέμου, καθώς εάν «πέσει» ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταλάβει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως εάν καταλάβει την Μπαχμούτ, την πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο εξαιρετικά αιματηρών μαχών εδώ και μήνες, ο ρωσικός στρατός θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς -την ανατολική Ουκρανία-, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε σήμερα.

«Κατανοούμε πως μετά την Μπαχμούτ, μπορεί να πάνε πιο μακριά. Μπορεί να πάνε στην Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στη Σλοβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τους Ρώσους (...) προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός του παραμένει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη.

Ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη της Μπαχμούτ, κρίνοντας πως η πόλη έχει κρίσιμη σημασία για τη συνέχεια αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση. Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. «Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνέντευξή του στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη. «Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές (...) και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στην Μπαχμούτ», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι. «Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα (...) ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση».

Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες. Πρόκειται για την πιο μακρά και φονική μάχη αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ελάχιστα εδαφικά κέρδη η Ρωσία τον Μάρτιο

Ρεκόρ επιβράδυνσης στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία σημειώθηκε τον Μάρτιο, με τις δυνάμεις να μην κατακτούν νέα εδάφη και ορισμένα να χάνονται, λόγω ουκρανικών αντεπιθέσεων και περιορισμών σε Starlink και Telegram, σύμφωνα με το ISW.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Στους δέκα οι νεκροί από βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς, με το Κίεβο να κάνει λόγο για «κλιμάκωση». Εκτοξεύθηκαν περίπου 500 drones και πύραυλοι, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με σχεδόν 500 drones και πυραύλους

Η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ως απάντηση στις προτάσεις για πασχαλινή εκεχειρία, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς σε Μπούτσα, Ζίτομιρ και Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Κιέβου με drones

Μαζική επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους πλήττει την περιφέρεια του Κιέβου, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.