ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream

«Δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο ευρωπαϊκής συνάντησης στην Στοκχόλμη.

Η Ουκρανία δεν ενέχεται στο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου που εμπλέκουν «μία φιλο-ουκρανική ομάδα» στην ενέργεια.

«Δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια», δήλωσε ο Ολέξι Ρέζνικοφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο ευρωπαϊκής συνάντησης στην Στοκχόλμη.

Επικαλούμενη στοιχεία που προέρχονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η εφημερίδα New York Times απέδωσε χθες το σαμποτάζ σε «μία φιλο-ουκρανική ομάδα», αλλά χωρίς την εμπλοκή του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συνιστώ να μην εξάγονται εσπευσμένα συμπεράσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους κατά την έναρξη της συνάντησης της Στοκχόλμης.

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας έχει διαψεύσει από χθες το βράδυ την εμπλοκή του Κιέβου κάνοντας λόγο για «διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας».

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τεράστιες διαρροές από τέσσερα σημεία έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στους αγωγούς που συνδέουν την Ρωσία με την Γερμανία, σε περιοχή των διεθνών υδάτων.

Παρά τις έρευνες των παράκτιων χωρών (Γερμανία, Σουηδία και Δανία), η ευθύνη για την επίθεση παραμένει άγνωστη.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες του σαμποτάζ είναι «αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.

Εκτός λειτουργίας σήμερα, οι δύο αγωγοί περιείχαν σημαντικές ποσότητες μεθανίου.

Σύμβολο της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης, και κυρίως της Γερμανίας, από την Ρωσία, οι δύο αγωγοί, που είχαν συγκεντρώσει την μήνιν της Ουάσινγκτον, βρέθηκαν στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ουάσινγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για το σαμποτάζ.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μία «φιλο-ουκρανική ομάδα» ευθύνεται για το σαμποτάζ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόπειρα «απόσπασης της προσοχής».

«Είναι σαφές ότι δράστες της επίθεσης επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή. Είναι σαφές ότι πρόκειται για συντονισμένη επικοινωνιακή ενέργεια», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι μόνο περίεργη. Μοιάζει με τερατώδες έγκλημα», είπε ζητώντας «επείγουσα διαφανή έρευνα».

Ο Πεσκόφ επανέλαβε το αίτημα του Κρεμλίνου η Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ελάχιστα εδαφικά κέρδη η Ρωσία τον Μάρτιο

Ρεκόρ επιβράδυνσης στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία σημειώθηκε τον Μάρτιο, με τις δυνάμεις να μην κατακτούν νέα εδάφη και ορισμένα να χάνονται, λόγω ουκρανικών αντεπιθέσεων και περιορισμών σε Starlink και Telegram, σύμφωνα με το ISW.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Στους δέκα οι νεκροί από βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς, με το Κίεβο να κάνει λόγο για «κλιμάκωση». Εκτοξεύθηκαν περίπου 500 drones και πύραυλοι, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με σχεδόν 500 drones και πυραύλους

Η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ως απάντηση στις προτάσεις για πασχαλινή εκεχειρία, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς σε Μπούτσα, Ζίτομιρ και Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Κιέβου με drones

Μαζική επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους πλήττει την περιφέρεια του Κιέβου, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.