ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:59
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Β. Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν θα ξεφύγει από τις ευθύνες που της αναλογούν

Για «ελεεινές πρακτικές» της Μόσχας έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος που σημείωσε ότι οι τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν κρίσιμες υποδομές της χώρας καθώς και κτίρια όπου διέμεναν άμαχοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε το νέο κύμα ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων σήμερα και δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν θα αποφύγει την ευθύνη». «Ο εχθρός εκτόξευσε 81 πυραύλους προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους Ουκρανούς, χρησιμοποιώντας και πάλι τις ελεεινές του τακτικές», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στις τελευταίες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν κρίσιμης σημασίας υποδομές και κτίρια διαμερισμάτων σε 10 ουκρανικές περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις είχαν στόχο το Κίεβο και εννέα περιοχές στο κεντρικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

«Οι κατακτητές μπορούν απλά να τρομοκρατήσουν τους αμάχους. Αυτό είναι όλο που μπορούν να κάνουν. Αλλά αυτό δεν τους βοηθά. Δεν θα αποφύγουν την ευθύνη για όσα έχουν κάνει», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζουμε πως εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς αξιωματούχοι συνεχίζουν να αναφέρουν πως σημειώθηκαν ρωσικά πυραυλικά πλήγματα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εξαπολύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στις περιφέρειες της Χαρκίβ και της Οδησσού, αντίστοιχα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, καθώς επίσης και σε πόλεις στο δυτικό της τμήμα.

«Εκρήξεις στη συνοικία Χολοσίβσκι της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες σπεύδουν επιτόπου», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνοικία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κλίτσκο βρίσκεται σε νότιο τομέα της πόλης.

Εδώ και μήνες, η Ρωσία βομβαρδίζει με πυραύλους και με UAVs εγκαταστάσεις-κλειδιά της Ουκρανίας, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ουκρανών, ιδίως στον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό.

«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια» της Χάρκοβο, ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Ολέγκ Σινεχούμποφ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ρωσικές δυνάμεις «βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις», συνέχισε. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε ιδιωτική κατοικία στην περιφέρεια της Χαρκίβ», πρόσθεσε, υποσχόμενος πως θα δοθούν αργότερα «σαφείς» διευκρινίσεις για τα θύματα και το εύρος των ζημιών.

Στην πόλη Χάρκοβο, την κυριότερη της ομώνυμης περιφέρειας, ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε πως στόχος των πληγμάτων ήταν «ενεργειακές υποδομές» και πρόσθεσε πως υπάρχουν προβλήματα ως προς την ηλεκτροδότηση σε ορισμένους τομείς της πόλης.

Στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια), στη Μαύρη Θάλασσα, ο αξιωματούχος Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών», μιλώντας για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα». «Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε ισχύ «περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση» στην περιοχή.

Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε εξάλλου στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου, σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση. Αναφέρθηκαν ακόμη ρωσικά πλήγματα στις πόλεις Ντνίπρο και Πολτάβα (κεντρικά).

Στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Σερχίι Χαμάλι, αξιωματούχος στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, κάλεσε τους κατοίκους να «παραμείνουν στα καταφύγια» καθώς «ο εχθρός πλήττει καίριες υποδομές της χώρας». Επλήγησαν επίσης στόχοι στις πόλεις Ζιτόμιρ, Βινίτσια, Ρίβνε και Λουτσκ, μακριά από τα μέτωπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Μπέλγκοροντ και Ζαπορίζια, επιθέσεις με drone

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες, μεταξύ τους ένα παιδί, από ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ. Εννέα τραυματίες από επίθεση drones στην Καλούγκα και φωτιά σε εργοστάσιο στο Τβερ έπειτα από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα απαντήσει στο ρωσικό χτύπημα στο Κραματόρσκ

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το ρωσικό πλήγμα σε λεωφορεία στο Κραματόρσκ, με τουλάχιστον 33 νεκρούς και 18 τραυματίες, δεν θα μείνει αναπάντητο και ζήτησε ισχυρή διεθνή αντίδραση απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στον Ντονμπάς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».