ΓΔ: 1236.27 1.26% Τζίρος: 59.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο των ουκρανικών δυνάμεων για εξάντληση των Ρώσων στη Μπαχμούτ

Δεν υποχωρεί η Ουκρανία από την μικρή πόλη στο ανατολικό μέτωπο που έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία, καθώς ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου.

Η Ουκρανία σκοπεύει να προκαλέσει εξάντληση και βαριές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν τη μικρή πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα. Η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές της να πετύχει τον πλήρη έλεγχο στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Στο βίντεο αυτό ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι απευθυνόμενος σε στρατιώτες σε μια, όπως φαίνεται, μεγάλη αποθήκη εργοστασίου δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να εστιάζει στην περιοχή του Μπαχμούτ ύστερα από μήνες μάχης. «Δεν σταματούν να προσπαθούν να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πόλη», δήλωσε ο Σίρσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Από σήμερα η βασική μας δουλειά είναι να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις του εχθρού και να προκαλέσουμε βαριές απώλειες σε εκείνους. Αυτό θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για να βοηθήσει να απελευθερωθεί ουκρανική γη και να επισπευστεί η νίκη μας».

Το Μπαχμούτ είχε πριν από τον πόλεμο περίπου 70.000 κατοίκους αλλά η πόλη καταστράφηκε ουσιαστικά σε περίπου οκτώ μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Ο Σίρσκι συναντά στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ είναι στρατιωτική αναγκαιότητα.

Ο Σίρσκι δήλωσε ότι οι επισκέψεις του σε στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου θεωρούνται απαραίτητες για τον ίδιο και τους διοικητές του προκειμένου να εκπονηθούν σχέδια που θα έχουν «πραγματικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης και όχι στους χάρτες». Στα σχόλιά του αποτυπώνεται για άλλη μία φορά η επιθυμία της Ουκρανίας να διατηρήσει το Μπαχμούτ αντί να υπαναχωρήσει για να περιορίσει τις απώλειες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε επίσης στρατεύματα στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας αυτό τον μήνα. Ο Ζελένσκι είχε συνάντηση με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του στην πόλη Ντνίπρο τη Δευτέρα, την πρώτη τέτοια συνάντηση έξω από την πρωτεύουσα ύστερα από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο μέτωπο, οι ενισχύσεις και η προστασία των συνόρων --από τη Χερσώνα στα νότια έως το Χάρκοβο στα ανατολικά— χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση με drones και πυραύλους στο Κίεβο

Εκρήξεις συντάραξαν την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τη δέκατη πέμπτη μέσα στον τρέχοντα μήνα.
piriniki energeia_oukrania
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι θα σκηνοθετήσει πυρηνικό ατύχημα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα μεγάλο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για να ματαιώσει την ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών αυτών.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Περιουσιακά στοιχεία 200 δισ. της ρωσικής κεντρικής τράπεζας «κρατά» η ΕΕ

Η ΕΕ έχει επίσης παγώσει 24,1 δισ. ευρώ σε ρωσικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 14 μήνες.