ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ρουμανία: Προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2020

Οικονομικοί αναλυτές από την UniCredit Bank εμφανίζονται σχετικά απαισιόδοξοι για την προοπτική της ρουμανικής οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο 2,6%, έναντι του αρχικά εκτιμώμενου 4,2%.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας το 2020 «βλέπουν» οικονομικοί αναλυτές, εκτιμώντας παράλληλα πως το ρουμανικό νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του ευρώ.

Οικονομικοί αναλυτές από την UniCredit Bank εμφανίζονται σχετικά απαισιόδοξοι για την προοπτική της ρουμανικής οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο 2,6%, έναντι του αρχικά εκτιμώμενου 4,2%. Οι αναλυτές της Banca Transilvania εκτιμούν ότι η ρουμανική οικονομία θα σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, ενώ της Raiffeisen Bank δεν «βλέπουν» μεγαλύτερη από 3% αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας δημοσιεύουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η οικονομική εφημερίδα Ziarul Financiar. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ρουμανική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό «έδαφος» και μάλιστα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ωστόσο, προειδοποιούν για εξωτερικούς κινδύνους που θα μπορούσαν - όπως σημειώνουν- να επηρεάσουν αρνητικά την αναπτυξιακή «τροχιά» της οικονομίας.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι σχετίζονται, κυρίως, με την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη δυτική Ευρώπη αλλά και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αστάθειας για τη ρουμανική οικονομία. Στο εσωτερικό «μέτωπο», οι αναλυτές τονίζουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες κινήσεις για την περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η κυβέρνηση πρέπει να μην παρεκκλίνει από την εφαρμογή του προγράμματος που έχει καταρτίσει.

«Οι προβλέψεις για τη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένης και της πλέον αισιόδοξης, που βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,1% και η οποία προέρχεται από την κυβέρνηση, υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με προηγούμενα έτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομικοί αναλυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πλοίο με ουκρανικό καλαμπόκι απέπλευσε από το λιμάνι της Κωστάντζας

Η Ρουμανία δίνει διέξοδο στις εξαγωγές της Ουκρανίας η οποία πριν τον πόλεμο έκανε εξαγωγές 4,5 εκατομμυρίων τόνων αγροτικών προϊόντων μηνιαίως καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής σε σίτο και ηλιέλαιο.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ζητά τη βοήθεια της ΕΕ λόγω έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί στη χώρα 200 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Ολλανδία, 50 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Πολωνία, 5.200 φιαλίδια μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ιταλία, 15 αναπνευστήρες και 8 συμπυκνωτές οξυγόνου από τη Δανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα για τη στήριξη οικονομίας και επιχειρήσεων παίρνει η Ρουμανία

Τα πιο σημαντικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευέλικτες κατανομές μεταξύ ταμείων και ευέλικτα κονδύλια μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων, που υποστηρίζουν όλες τις ρουμανικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Πρόστιμα στους πολίτες που δεν προστατεύονται από τον κοροναϊό

Ένας άνδρας στη Ρουμανία συνελήφθη και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.000 ευρώ για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για όσους επέστρεψαν στη χώρα από περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα κοροναϊού.