ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

H Βρετανία θα ενταχθεί σε εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών του Ειρηνικού

Η Βρετανία επιδιώκει να οικοδομήσει παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020 και στρέφεται προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για να ενταχθεί σε ένα εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών του Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την Αυστραλία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της στην εν λόγω περιφέρεια και να οικοδομήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς της μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η Βρετανία συμφώνησε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Σύμπραξη (CPTPP), σε μια κίνηση για την οποία το γραφείο του ανακοίνωσε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

«Η ένταξη στον εμπορικό συνασπισμό CPTPP βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο στο κέντρο μιας δυναμικής και αυξανόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι η συμφωνία καταδεικνύει «τα πραγματικά οικονομικά οφέλη από τις ελευθερίες μας μετά το Brexit».

Η Βρετανία επιδιώκει να οικοδομήσει παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020 και στρέφεται προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η χώρα βαθαίνει τις σχέσεις της με την περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού καθώς στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της η Κίνα αποτελεί μια «πρόκληση που θα καθορίσει μια εποχή».

Άλλα μέλη της CPTPP είναι το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Η Βρετανία είναι το πρώτο νέο μέλος που εντάσσεται σε αυτή την ομάδα χωρών, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων είναι 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ένταξή της θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες διμερείς Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που έχει συνάψει η Βρετανία με τις περισσότερες χώρες μέλη της CPTPP και προσφέρει στις επιχειρήσεις επιπλέον επιλογές σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διεξάγουν εμπόριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα επωφεληθεί επίσης από τη μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
brexit-johnson-europe-ursula
ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως η συμφωνία για το Brexit, θολό τοπίο για τις τράπεζες

Η περιορισμένου εύρους συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αποτρέπει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο αλλά αφήνει ένα μεγάλο κενό σε σχέση με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Λονδίνου - Τόκιο

Μετά από δεκαετίες που η Βρετανία ακολουθούσε την εμπορική πολιτική της ΕΕ, το Λονδίνο αρχίζει τώρα να διαπραγματεύεται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.