ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμμαχία 11 χωρών της Ν. Αμερικής απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

Βραζιλία, Αργεντινή Μεξικό και Χιλή μεταξύ των χωρών που συμμαχούν ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι πρόεδροι 11 χωρών της Νοτίου Αμερικής, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή και Κολομβία--, ανακοίνωσαν μια «συμμαχία» κατά του πληθωρισμού προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού έπειτα από διαδικτυακή συνάντηση των επικεφαλής των ένδεκα κρατών. Εξάλλου ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες σε συνάντηση στο Κανκούν στις 6 και 7 Μαΐου.

Στόχος της συμμαχίας αυτής είναι να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών καταργώντας «τα εμπόδια, τους δασμούς και τα υγειονομικά μέτρα». Προτεραιότητα θα δοθεί στη μείωση «του κόστους των προϊόντων αυτών για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους πολίτες», αναφέρεται στη διακήρυξη αυτής της «Συμμαχίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατά του πληθωρισμού».

Ο πληθωρισμός το 2022 έφτασε το 5,79% στη Βραζιλία και το 7,82% στο Μεξικό, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Στην Αργεντινή ο πληθωρισμός ανήλθε στο 94,8%, ρεκόρ τριακονταετίας. Στη νέα αυτή «συμμαχία» συμμετέχουν επίσης το Μπελίζ, η Βολιβία, η Κούβα, η Ονδούρα, η Βενεζουέλα και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή θα συστήσουν «μια ομάδα εργασίας» η οποία θα καθορίσει τα μέτρα συνεργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά «τα χημικά και οργανικά λιπάσματα». Παράλληλα η συμμαχία πρόκειται να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για να εφαρμόσει «μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι ένδεκα χώρες, μέλη της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), κάλεσαν και άλλα κράτη της περιοχής να ενταχθούν στη συμμαχία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, η ύφεση απειλεί με νέες ταραχές

Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ο δείκτης τιμών σε μηνιαία βάση έπεσε κάτω από το όριο του 10% καθώς διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο. Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Χαβιέρ Μιλέι: H Aργεντινή δεν επιθυμεί να ενταχθεί στους BRICS

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας, και προς άλλα μέλη του μπλοκ (Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), «ενημερώνει ότι η ένταξη της Δημοκρατίας της Αργεντινής στους BRICS ως μόνιμο μέλος από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν κρίνεται σκόπιμη», από την κυβέρνησή του.