ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η ανασφάλεια στο Σαχέλ εκθέτει σχεδόν 1 εκατ. παιδιά σε οξύ υποσιτισμό

Η επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας και η αύξηση του κόστους βασικών τροφίμων πλήττει επίσης την ποιότητα της διατροφής των παιδιών στο Σαχέλ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών διατρέχουν φέτος κίνδυνο να υποστούν οξύ υποσιτισμό στον Νίγηρα, στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί, χώρες του Σαχέλ αντιμέτωπες με επιθέσεις τζιχαντιστών, προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«970.000 παιδιά» κινδυνεύουν στις τρεις φτωχές, γειτονικές χώρες όπου η ανασφάλεια αποτελεί μάστιγα, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Νίγηρας πλήττεται περισσότερο: εκτιμάται πως 430.000 παιδιά θα υποστούν οξύ υποσιτισμό φέτος. Μολαταύτα, ο αριθμός μειώθηκε κατά περίπου «60.000» από το 2022, εξέλιξη οφειλόμενη «στην κινητοποίηση της κυβέρνησης του Νίγηρα, της UNICEF και (άλλων) εταίρων», σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Αντίθετα στο Μαλί, ο αριθμός των παιδιών που θα υποστούν οξύ υποσιτισμό προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 18,4%, στα 367.000.

«Η μεγεθυνόμενη ανασφάλεια και οι συγκρούσεις σημαίνουν πως η περιοχή είναι ολοένα πιο ευάλωτη, ενώ γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να προσφερθεί βοήθεια σε απομονωμένες ζώνες», όπου διαπράττονται επιθέσεις, ανέλυσε η περιφερειακή διευθύντρια της Γιούνισεφ για τη δυτική και κεντρική Αφρική, η Μαρί-Πιερ Πουαριέ, κατά το δελτίο Τύπου.

Η επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας και η αύξηση του κόστους βασικών τροφίμων πλήττει επίσης την ποιότητα της διατροφής των παιδιών στο Σαχέλ: το 82% των πιο μικρών (6-23 μηνών) μεγαλώνει σε κατάσταση διατροφικής φτώχειας, που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει καν τα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά, εξηγεί η Unisef.

Καλεί τις κυβερνήσεις να καταστήσουν τη διατροφή των παιδιών «εθνική προτεραιότητα πρώτης τάξης» και να αυξήσουν «τις εθνικές επενδύσεις στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση» του υποσιτισμού των παιδιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαία έξαρση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.000 νέα κρούσματα σε 10 ημέρες

Η ΛΔ Κονγκό μετρά 3.200 κρούσματα και 1.405 θανάτους από τον Έμπολα σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις. Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην Αφρική τα τελευταία 50 χρόνια.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 828 νεκροί σε 2.124 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η νέα επιδημία Έμπολα με 2.124 κρούσματα και 828 θανάτους εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες, ενώ το στέλεχος Bundibugyo παραμένει χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προσφέρει στήριξη στη Μοζαμβίκη κατά της τρομοκρατίας

Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει τη Μοζαμβίκη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 506 νεκροί σε 1.561 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.561 κρούσματα, ενώ το στέλεχος Bundibugyo δεν έχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μάκι Σαλ για ΟΗΕ και ρόλο Αφρικής στη διακυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Μάκι Σαλ, υποψήφιο για γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Συζήτησαν για την υποψηφιότητά του, τη θέση της Αφρικής και του Παγκόσμιου Νότου, αλλά και τις προκλήσεις του ΟΗΕ.