ΓΔ: 2258.09 1.72% Τζίρος: 213.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:37
Φώτο: Shutterstock

Τακτικές «καμένης γης» από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπαχμούτ

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκιι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δηλώνει ότι η υπεράσπιση της πόλης συνεχίζεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν κτίρια και θέσεις με αεροπορικά χτυπήματα.

Ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων δήλωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα υιοθετούν τακτικές «καμένης γης» στην εμπόλεμη πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία και ότι καταστρέφουν κτίρια και θέσεις με αεροπορικά χτυπήματα και βολές πυροβολικού.

Η ρωσική επίθεση στο Μπαχμούτ, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αποτελεί το επίκεντρο της μεγαλύτερης μάχης από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.  Η μάχη για το Μπαχμούτ ήταν μία από τις πιο αιματηρές της σύγκρουσης, που διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο της, με πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές και μεγάλο μέρος της ανατολικής πόλης να έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Οι γραμμές του μετώπου έχουν μετατοπιστεί μπρος-πίσω σε μάχες δρόμου-δρόμου.

Το Μπαχμούτ είχε πριν από τον πόλεμο περίπου 70.000 κατοίκους αλλά η πόλη καταστράφηκε ουσιαστικά σε περίπου οκτώ μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Ο Σίρσκι συναντά στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ είναι στρατιωτική αναγκαιότητα.

«Ο εχθρός γύρισε στις λεγόμενες τακτικές καμένης γης από τη Συρία. Καταστρέφει κτίρια και θέσεις με αεροπορικά χτυπήματα και πυρά πυροβολικού», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκιι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπεράσπιση του Μπαχμούτ από τις ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζεται. «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ελεγχόμενη», δήλωσε, σύμφωνα με τα σχόλια που μεταδόθηκαν από το Στρατιωτικό Κέντρο Τύπου της Ουκρανίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρνουν ειδικές δυνάμεις και μονάδες αεροπορικής επίθεσης για να βοηθήσουν στην επίθεσή τους στην πόλη καθώς τα μέλη της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner έχουν «εξουθενωθεί». Το Reuters δεν ήταν σε θέση για διασταυρώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό διυλιστήριο στη Σιζράν

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χτύπημα με drones στο ρωσικό διυλιστήριο της Rosneft στη Σιζράν, πάνω από 800 χλμ. από τα σύνορά της. Ο Ζελένσκι τόνισε πως πρόκειται για νέα επίθεση «κύρωση» κατά ρωσικών πετρελαϊκών υποδομών.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από αμοιβαίες επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones

Δύο νεκροί και τραυματίες αναφέρθηκαν σε επίθεση με drones στην πόλη Σιζράν της Ρωσίας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Παράλληλα, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις τραυματίες σε νυχτερινές επιθέσεις με drones Ουκρανίας-Ρωσίας

Τρεις τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drone στη Σεμπέκινα της Ρωσίας και ένας από ρωσικό χτύπημα στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ανακοινώσεις.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.