ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: «Παραδίδει» κατασχεμένες κατοικίες σε νέους με ευνοϊκούς όρους

Η κυβέρνηση Σάντσεθ προωθεί, ακόμη, ένα νέο σχέδιο νόμου βάσει του οποίου θα επιβληθεί πλαφόν στα ενοίκια ύψους 3% ετησίως σε περιοχές όπου το ύψος τους αυξάνεται σημαντικά.

Η Ισπανία σκοπεύει να βοηθήσει εκατομμύρια νέους, που εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους, να μπορέσουν να νοικιάσουν το δικό τους σπίτι, προσφέροντάς τους κατασχεμένα ακίνητα από τότε που κατέρρευσε η αγορά ακινήτων πριν από μια δεκαετία.

Το αυξανόμενο κόστος ενοικίων πρόκειται να αποτελέσει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, η οποία προετοιμάζεται για τοπικές εκλογές στις 28 Μαΐου και για βουλευτικές αργότερα μέσα στον χρόνο. Μόλις το 16% των νέων στην Ισπανία ζει σε δικό του σπίτι, σε σύγκριση με 32% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Χειραφέτησης.

Σήμερα η κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια για τη διάθεση, με εφικτό ενοίκιο, έως και 50.000 κατασχεμένων κατοικιών που βρίσκονται στην κατοχή της Sareb, της ισπανικής "κακής τράπεζας" (bad bank). Επίσης κατέληξε σε συμφωνία με τους συμμάχους της στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα για την προώθηση ενός σχεδίου νόμου που θα επιβάλλει πλαφόν στα ενοίκια ύψους 3% ετησίως σε περιοχές όπου το ύψος τους αυξάνεται σημαντικά.

Τα υψηλά ενοίκια είναι ένα έντονο πρόβλημα στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων και των Καναρίων και στην ακτή της Μεσογείου, όπου οι κατοικίες βραχείας μίσθωσης για τους τουρίστες και οι ξένοι αγοραστές έχουν οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ενοικιαζόμενων κατοικιών. Η Sareb δημιουργήθηκε το 2012 για να αναλάβει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα και σε άλλα τοξικά περιουσιακά στοιχεία από πρώην τράπεζες που κατέρρευσαν έπειτα από κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Παρότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα διατεθούν έως και 50.000 κατοικίες, στην πραγματικότητα μόνο 9.000 είναι σχεδόν έτοιμες για ενοικίαση. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εντοπίσει 112 εκτάσεις όπου μπορούν αρχικά να κατασκευαστούν 10.000 νέες οικίες και μελλοντικά άλλες 5.000. Σύμφωνα με την Sareb, άλλα 14.000 σπίτια που είναι ήδη ακατοίκητα μπορούν να συμπεριληφθούν στο κοινωνικό πρόγραμμα ενοικίασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία ζητά πλήρη αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ από την ΕΕ

Η Ισπανία θα ζητήσει από την ΕΕ να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, καθώς θεωρεί πως η ισραηλινή κυβέρνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την ομιλία του στην Ανδαλουσία.
Σημαία Κούβας πόρτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία, Μεξικό και Ισπανία αυξάνουν τη βοήθειά τους προς Κούβα

Βραζιλία, Ισπανία και Μεξικό ανακοίνωσαν ενίσχυση της στήριξής τους στην Κούβα, χαρακτηρίζοντας ανθρωπιστική κρίση τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, και ζήτησαν ελεύθερο καθορισμό του μέλλοντος του κουβανικού λαού σε κοινή δήλωσή τους στη Βαρκελώνη.
Πέδρο Σάντσεθ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών της αριστεράς στη Βαρκελώνη κατά της ανόδου της άκρας δεξιάς

Οι Σάντσεθ και Λούλα ηγούνται διάσκεψης της παγκόσμιας αριστεράς στη Βαρκελώνη, με στόχο την ενίσχυση της πολυπολικότητας και τη συσπείρωση των αριστερών κινημάτων απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και τις διεθνείς προκλήσεις.
Αντικείμενα ταξιδιού
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος κρατήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω αποφυγής Μ. Ανατολής

Ισπανία και Πορτογαλία βλέπουν ραγδαία αύξηση σε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων για την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πολλοί ταξιδιώτες αποφεύγουν περιοχές επηρεασμένες από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έναρξη νομιμοποίησης για χιλιάδες μετανάστες χωρίς άδεια

Η Ισπανία, αντίθετα με την αυστηρότερη ευρωπαϊκή γραμμή, ξεκινά πρόγραμμα νομιμοποίησης για περίπου 500.000 μετανάστες χωρίς άδεια διαμονής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι και Σάντσεθ: Ρόλος της Κίνας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως προσπάθειες διαλόγου από ουδέτερες χώρες είναι αναγκαίες. Δήλωσε ότι βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».