ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Μεγάλη Βρετανία στον πληθωρισμό

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα για τους Βρετανούς. Πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα θα πιέσει τα νοικοκυριά με δανειακές υποχρεώσεις.

Η νέα φορολογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά τον Απρίλιο. Το «κλείσιμο» της προηγούμενης όμως είχε, σχεδόν κάθε μήνα, ένα κακό νέο για την οικονομία της χώρας. Έτσι έκλεισε κιόλας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάρτιο, βρέθηκε ξανά σε διψήφιους αριθμούς και συγκεκριμένα στο 10,1% σε ετήσια βάση, παρά τις προβλέψεις που ήλπιζαν σε μονοψήφιο. 

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, σήμερα δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Η βρετανική Mirror, για παράδειγμα, γράφει ότι ο πληθωρισμός είναι ένας «ζωντανός εφιάλτης», ενώ και οι Financial Times αναφέρουν ότι «η επιμονή του πληθωρισμού σε διψήφιους αριθμούς δίνει λίγη ελπίδα για ένα τέλος στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής».

Είναι αλήθεια, πως ο πληθωρισμός της Μ. Βρετανίας είναι υψηλότερος από τον μέσο της Ευρωζώνης, που έπεσε στο 6,9% ή των ΗΠΑ που βρέθηκε στο 5% για τον μήνα Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός άνω του 10% είναι αποσταθεροποιητικός για την οικονομία», δίνοντας τον τόνο που επικρατεί.

«Βαρίδια» τα στεγαστικά δάνεια και τα τρόφιμα

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει ένα «βασικό χαρτί» για να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα, εκείνο των επιτοκίων. Σύμφωνα με αναλυτές το πιθανότερο είναι τα επιτόκια να δουν για ακόμα μια φορά την ανιούσα τον επόμενο μήνα. Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν το 5%, ώστε να καταφέρουν να πλησιάσουν τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμα περισσότερη πίεση για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ‘i', παράρτημα της Daily Mail, ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο θα κληθούν να πληρώσουν έως 6.670 λίρες ετησίως επιπλέον (ή αλλιώς 555 λίρες το μήνα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021).

Την ίδια ώρα, ακόμα και στα βασικά φαίνεται αδύνατον κάποιος να συμβαδίσει με την αύξηση του κόστους ζωής. Oι τιμές κάποιων προϊόντων στη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν αυξηθεί εφτά φορές περισσότερο από ότι οι μισθοί. Το τυρί καταγράφει αύξηση 49% και η ζάχαρη 33%. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Βρετανούς, καθώς ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 45 ετών.

Το μόνο σημάδι αισιοδοξίας έρχεται από οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τους επόμενους μήνες σχεδόν αναπόφευκτα. Η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου λόγω καλοκαιριού θα δώσει την απαραίτητη ανάσα, ενώ είναι ήδη μειωμένο το κόστος λιανικής του αερίου, σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο όπου έφτασε στην κορυφή του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η μετανάστευση μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία φτάνει το 8,7% και είναι από τους υψηλότερους στην ομάδα των G7, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι αριθμοί της νόμιμης μετανάστευσης είναι «υπερβολικά υψηλοί».
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σούνακ θα ζητήσει τη συγκράτηση των τιμών λιανικής από τα σούπερ μάρκετ

Το γραφείο του Bρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται σε συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ με στόχο μια συμφωνία παρόμοια με αυτή στη Γαλλία, όπου οι μεγάλοι πωλητές λιανικής χρεώνουν το «χαμηλότερο δυνατό ποσό», ανέφερε η Telegraph.
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέντε υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό Σούνακ όμως χωρίς μέτρα

Στην πρώτη ομιλία του το 2023, ο πρωθυπουργός έδωσε τα «πέντε θεμέλια στα οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.