ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χρήση smartphone χεριών
Άνθρωπος χρησιμοποιεί smartphone σε αστικό περιβάλλον, σύγχρονη κοινωνία.

Δοκιμή στη Βρετανία για το νέο σύστημα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης στα κινητά

«Όπου κι αν βρίσκεστε, την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα λάβετε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Στις 3:00 μ.μ. της Κυριακής, στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στη Βρετανία θα ηχήσει «συναγερμός» συνοδευόμενος από δόνηση και μήνυμα για «έκτακτη ανάγκη» (σ.σ. όπως οι ειδοποιήσεις του 112). Πρόκειται για το νέο σύστημα προειδοποίησης που θέλει να δοκιμάσει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση για να προειδοποιεί τους πολίτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, πλημμύρες ή άλλους σοβαρούς κινδύνους).

«Όπου κι αν βρίσκεστε, την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα λάβετε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Θα λάβετε ένα μήνυμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου σας, συνοδευόμενο από ηχητικό σήμα και δόνηση διάρκειας έως και 10 δευτερολέπτων. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια ενέργεια», εξήγησε. Η ηχητική ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί ακόμη κι αν τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε αθόρυβη λειτουργία.

«Μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε», πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή», υπογραμμίζει η Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας στους επικριτές με το περίφημο βρετανικό σλόγκαν από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραφε την Τρίτη: «Ποια ιδιοφυία θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα να τρομοκρατηθεί όλη η χώρα στις 3:00 μ.μ. μιας Κυριακής;»

Οι οδηγοί έχουν προειδοποιηθεί να μην σηκώσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις μπορούν να τις απενεργοποιήσουν μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής τους. Οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος σνούκερ έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν ένα διάλειμμα λίγο πριν από τις 15:00, προκειμένου ο «συναγερμός» να μην διαταράξει κάποια από τις αναμετρήσεις που φιλοξενούνται στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας.

Τα θέατρα του Λονδίνου θα ζητήσουν από τους θεατές να κλείσουν εντελώς τα κινητά τους, ώστε να μην ηχήσει ο «συναγερμός» εν μέσω παράστασης.

Η Τζούντι Έντγουορθι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ (νότια Αγγλία), τονίζει ότι η εφαρμογή ενός συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης αποτελεί θετική εξέλιξη, έστω κι αν η πρεμιέρα του προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους. Εφόσον «οι πολίτες κοιτάξουν τα τηλέφωνά τους, διαβάσουν το μήνυμα και ενεργήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες σε αυτό, μπορούμε να πούμε ότι θα έχει λειτουργήσει», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο PA Media (πρώην Press Association).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Βρετανίας, Γαλλίας, Ιράν για Ορμούζ: κυρώσεις και συνεργασία

Η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν και συνεργασία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Συνδιοργανώνουν σύνοδο με 40 χώρες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προειδοποιήσεις Ρόμπερτσον για έλλειψη επενδύσεων στην άμυνα

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γγ του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ότι η ελλιπής επένδυση στην Άμυνα απειλεί την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και καλεί σε συναγερμό λόγω του πολέμου στο Ιράν, κατηγορώντας τη χαλάρωση της πολιτικής ηγεσίας.
Ρέιτσελ Ριβς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονη κριτική Ριβς για στάση ΗΠΑ και συνέπειες στο Ορμούζ

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς, εξέφρασε απογοήτευση και οργή για την αμερικανική αποτυχία να παρουσιάσουν σαφές σχέδιο ή στόχους για τον πόλεμο στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις όπως το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Να μπει τέλος στο ατελείωτο σκρολάρισμα στις πλατφόρμες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, καλεί πλατφόρμες όπως Instagram και TikTok να αναλάβουν δράση κατά του εθιστικού «σκρολαρίσματος» από νέους, εξετάζοντας ακόμη και απαγορεύσεις πρόσβασης κάτω των 16 ετών.