ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Irak-protest
Shutterstock

Οι ΗΠΑ απειλούν με οικονομική κατάρρευση το Ιράκ

Μετά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για την αποχώρηση 5.200 Αμερικανών στρατιωτών από την χώρα, οι ΗΠΑ απειλούν την Βαγδάτη με οικονομική κατάρρευση καθώς σχεδιάζουν την επιβολή σκληρών κυρώσεων.

Στο Ιράκ οι αξιωματούχοι φοβούνται την οικονομική «κατάρρευση», αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει τις απειλές της για επιβολή κυρώσεων και εμποδίσει στη Βαγδάτη την πρόσβαση στα έσοδα της από την πώληση πετρελαίου, τα οποία αποτελούν το 90% του ιρακινού προϋπολογισμού.

Λίγο αφού το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα, σε αντίδραση στον φόνο την 3η Ιανουαρίου στο Ιράκ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επιδρομή, η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις πληγές της από μία δεκαετία εμπάργκο που της είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1990.

«Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις, που όμοιές τους δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Κυρώσεις που μπροστά τους αυτές που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράν «θα μοιάζουν σχεδόν αδύναμες».

Όπως δήλωσαν δυο Ιρακινοί αξιωματούχοι ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επικοινώνησε με το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, και προειδοποίησε για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν.

«Αν απελαθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν τον λογαριασμό σας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης», απείλησε ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 2003 μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και είναι ζωτικής σημασίας για τη Βαγδάτη καθώς από αυτόν περνούν όλα τα έσοδα από την πώληση του ιρακινού πετρελαίου σε δολάρια. Οι όροι που έθεσε τότε ο ΟΗΕ προέβλεπαν την άρση του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1990 με αντάλλαγμα την ανάληψη κάθε μήνα από τον λογαριασμό αυτό ενός ποσού για την καταβολή αποζημίωσης στο Κουβέιτ. Το πετρέλαιο διασφαλίζει το 90% του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράκ, 112 δισεκ. δολάρια για το 2019.

«Αν μπλοκαριστεί η πρόσβαση στον λογαριασμό μας, θα κλείσει η κάνουλα των δολαρίων», εξήγησε ένας από τους δύο Ιρακινούς αξιωματούχους. «Θα πρόκειται για κατάρρευση», εκτίμησε ο άλλος, διότι η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και το ιρακινό νόμισμα θα καταρρεύσει.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στον λογαριασμό αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει η Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ήδη τον Ιούλιο Αμερικανός διπλωμάτης στη Βαγδάτη είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο «να περιορίσουν την είσοδο ρευστού στο Ιράκ».

Όμως οι ιρακινές αρχές ανησυχούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπάρχαμ Σάλεχ πριν από την ψηφοφορία για την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. «Μία από τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας είναι να κόψει τις οικονομικές της σχέσεις με το Ιράκ», εκτίμησε ο Σάλεχ προειδοποιώντας τους βουλευτές για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Άλλη επιλογή, εξίσου επιζήμια για τους 40 εκατομμύρια Ιρακινούς, θα ήταν η Ουάσινγκτον στα μέσα Φεβρουαρίου να πάψει να επιτρέπει στο Ιράκ να αγοράζει ενέργεια από το Ιράν. Χάρη στην εξαίρεση που έχει λάβει η Βαγδάτη από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όποια χώρα έχει οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη, το Ιράκ αγοράζει πολλές κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από το Ιράν.

Μετά την απειλή των ΗΠΑ «ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε, ένιωσε προσβεβλημένος», σχολίασε Ιρακινός αξιωματούχος. Άλλος αξιωματούχος του Ιράκ προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η Ουάσινγκτον αναλάβει δράση, «θα χάσει το Ιράκ».«Θα μας σπρώξουν στα χέρια της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Νέα προθεσμία αφοπλισμού φιλοϊρανικών για 30 Ιουνίου 2027

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ όρισε την 30ή Ιουνίου 2027 ως προθεσμία για τον αφοπλισμό φιλοϊρανικών ομάδων μετά την αποχώρηση του αμερικανικού συνασπισμού, που οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτήρισαν «ιστορική νίκη».
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης γιορτάζουν την αποχώρηση ΗΠΑ από Ιράκ

Οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτήρισαν «ιστορική νίκη» την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, αποδίδοντάς τη στην αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδοκιμάζει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, κάνοντας λόγο για νίκη των ΗΠΑ και εκφράζοντας αισιοδοξία για τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλί αλ Ζαΐντι.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, τερματίζοντας πάνω από 20 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας, μετά το τέλος της επιχείρησης κατά του ISIS και το κλείσιμο της βάσης Αρμπίλ.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξαίρεση του αεροδρομίου Νατζάφ από τις κυρώσεις στις ιρανικές αερογραμμές

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων για ιρακινό αεροδρόμιο, ώστε οι σιίτες προσκυνητές από Ιράκ και Ιράν να επισκέπτονται ιερούς τόπους. Η Iraqi Airways ίσως εκτελεί πτήσεις στη Νατζάφ για έναν μήνα, με πιθανή μόνιμη εξαίρεση.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαγδάτη ζητά από ΗΠΑ εξαίρεση αεροδρομίων από απαγόρευση ιρανικών πτήσεων

Η ιρακινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για να εξαιρεθούν τα αεροδρόμιά της από την απαγόρευση πτήσεων ιρανικών εταιρειών, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ασθενών, φοιτητών και προσκυνητών.