Irak-protest
Shutterstock

Οι ΗΠΑ απειλούν με οικονομική κατάρρευση το Ιράκ

Μετά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για την αποχώρηση 5.200 Αμερικανών στρατιωτών από την χώρα, οι ΗΠΑ απειλούν την Βαγδάτη με οικονομική κατάρρευση καθώς σχεδιάζουν την επιβολή σκληρών κυρώσεων.

Στο Ιράκ οι αξιωματούχοι φοβούνται την οικονομική «κατάρρευση», αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει τις απειλές της για επιβολή κυρώσεων και εμποδίσει στη Βαγδάτη την πρόσβαση στα έσοδα της από την πώληση πετρελαίου, τα οποία αποτελούν το 90% του ιρακινού προϋπολογισμού.

Λίγο αφού το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα, σε αντίδραση στον φόνο την 3η Ιανουαρίου στο Ιράκ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επιδρομή, η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις πληγές της από μία δεκαετία εμπάργκο που της είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1990.

«Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις, που όμοιές τους δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Κυρώσεις που μπροστά τους αυτές που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράν «θα μοιάζουν σχεδόν αδύναμες».

Όπως δήλωσαν δυο Ιρακινοί αξιωματούχοι ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επικοινώνησε με το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, και προειδοποίησε για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν.

«Αν απελαθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν τον λογαριασμό σας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης», απείλησε ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 2003 μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και είναι ζωτικής σημασίας για τη Βαγδάτη καθώς από αυτόν περνούν όλα τα έσοδα από την πώληση του ιρακινού πετρελαίου σε δολάρια. Οι όροι που έθεσε τότε ο ΟΗΕ προέβλεπαν την άρση του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1990 με αντάλλαγμα την ανάληψη κάθε μήνα από τον λογαριασμό αυτό ενός ποσού για την καταβολή αποζημίωσης στο Κουβέιτ. Το πετρέλαιο διασφαλίζει το 90% του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράκ, 112 δισεκ. δολάρια για το 2019.

«Αν μπλοκαριστεί η πρόσβαση στον λογαριασμό μας, θα κλείσει η κάνουλα των δολαρίων», εξήγησε ένας από τους δύο Ιρακινούς αξιωματούχους. «Θα πρόκειται για κατάρρευση», εκτίμησε ο άλλος, διότι η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και το ιρακινό νόμισμα θα καταρρεύσει.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στον λογαριασμό αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει η Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ήδη τον Ιούλιο Αμερικανός διπλωμάτης στη Βαγδάτη είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο «να περιορίσουν την είσοδο ρευστού στο Ιράκ».

Όμως οι ιρακινές αρχές ανησυχούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπάρχαμ Σάλεχ πριν από την ψηφοφορία για την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. «Μία από τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας είναι να κόψει τις οικονομικές της σχέσεις με το Ιράκ», εκτίμησε ο Σάλεχ προειδοποιώντας τους βουλευτές για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Άλλη επιλογή, εξίσου επιζήμια για τους 40 εκατομμύρια Ιρακινούς, θα ήταν η Ουάσινγκτον στα μέσα Φεβρουαρίου να πάψει να επιτρέπει στο Ιράκ να αγοράζει ενέργεια από το Ιράν. Χάρη στην εξαίρεση που έχει λάβει η Βαγδάτη από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όποια χώρα έχει οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη, το Ιράκ αγοράζει πολλές κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από το Ιράν.

Μετά την απειλή των ΗΠΑ «ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε, ένιωσε προσβεβλημένος», σχολίασε Ιρακινός αξιωματούχος. Άλλος αξιωματούχος του Ιράκ προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η Ουάσινγκτον αναλάβει δράση, «θα χάσει το Ιράκ».«Θα μας σπρώξουν στα χέρια της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρουκέτες χτύπησαν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, διαδηλωτές ξανα στους δρόμους

Χιλιάδες φοιτητές που σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατούσαν ιρανικές σημαίες βγήκαν ξανά χθες Κυριακή στους δρόμους και τις πλατείες της ιρακινής πρωτεύουσας και σε πολλές πόλεις στο νότιο Ιράκ.
Irak-Bagdati-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Διαψεύδει η Βαγδάτη ότι ξανάρχισε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ

«Οι κοινές επιχειρήσεις δεν ξανάρχισαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αμπντουλκαρίμ Χάλαφ. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα μιλώντας στους New York Times είπαν ότι οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν την Τετάρτη.