ΓΔ: 1207.9 0.66% Τζίρος: 18.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συνομιλίες για την ειρήνη στο Σουδάν αρχίζουν στην Σαουδική Αραβία

Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί διεξάγουν διαμεσολάβηση από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Άμεσες συνομιλίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης θα ξεκινήσουν στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, επιβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αν και συνεχίζονται οι μάχες στη σουδανική πρωτεύουσα, Χαρτούμ. Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί διεξάγουν διαμεσολάβηση από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Σε κοινή τους δήλωση, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν την έναρξη των «συζητήσεων προδιαπραγμάτευσης» και κάλεσαν τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν με ενεργό τρόπο και να καταλήξουν σε κατάπαυση πυρός. «Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν και τα δύο μέρη να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του σουδανικού έθνους και του λαού του και να συμμετάσχουν ενεργά στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της σύγκρουσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας τόνιζε επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλαν άλλα κράτη και οργανισμοί για τις συνομιλίες αυτού του Σαββατοκύριακου, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, της Αφρικανικής Ένωσης και άλλων ομάδων.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων, που μαίνονται για σχεδόν τρεις εβδομάδες, μεταξύ των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με τον de facto ηγέτη του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, ο οποίος ηγείται του τακτικού στρατού, και των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με τον αναπληρωτή του που έγινε αντίπαλος, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ο οποίος διοικεί τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Από την έναρξη των συγκρούσεων, έχουν συμφωνηθεί πολλές εκεχειρίες αλλά καμία τελικά δεν τηρήθηκε. Ο στρατός επιβεβαίωσε αργά την Παρασκευή ότι έστειλε απεσταλμένους στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν τις «λεπτομέρειες της εκεχειρίας που βρίσκεται υπό ανανέωση». Οι ΔΤΥ δεν επιβεβαίωσαν άμεσα ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα συζητήσουν μόνο μια ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι το τέλος του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός υπήκοος εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία

Ο Μπισόι Σαρίφ Νάτζι Νασίφ είχε καταδικαστεί για τον βασανισμό και τη δολοφονία του πατέρα του καθώς επίσης και για χρήση ναρκωτικών. Περισσότεροι από 1.000 θανατοποινίτες έχουν εκτελεστεί την τελευταία 8ετία στη χώρα.
USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη δίκη του πρόεδρου του Νίγηρα

Η απειλή του στρατιωτικού καθεστώτος να δικάσει τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ για «εσχάτη προδοσία» αποτελεί νέα «πρόκληση» της χούντας στη Νιαμέ, κατήγγειλε χθες και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Mπλίνκεν: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν προγράμματα βοήθειας για το Νίγηρα

Ο Nιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου ζήτησε από τη Γερουσία της Νιγηρίας την έγκρισή της για να συμμετάσχει η χώρα του σε στρατιωτική επέμβαση στον γειτονικό Νίγηρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Punch.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ με Σ. Αραβία, στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ του Α. Μπλίνκεν και του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν και η ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ, ενώ υπήρξε και αναφορά σχετικά με τον πόλεμο στο Σουδάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ με Σαουδική Αραβία για το φλέγον ζήτημα στην Υεμένη

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια άλλους και βύθισε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην προσφυγιά, στην ένδεια και στην πείνα.