ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock

Β. Ζελένσκι: Δεν θα μείνει ούτε εκατοστό ουκρανικής γης στους Ρώσους

Συνεχίζεται η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μπαχμούτ, με τον ρωσικό στρατό να εγκαταλείπει τις θέσεις του, ενώ ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής Wagner εξαπολύει τα βέλη του προς τους Ρώσους αξιωματικούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα ανακαταληφθεί κάθε τμήμα της χώρας του που έχουν κυριεύσει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς στο ανατολικό μέτωπο τα στρατεύματά του φέρονται να σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, όπου οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε εκατοστό της πατρίδας μας στον εχθρό, η τυραννία δεν θα διαφεντεύει πουθενά», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό του διάγγελμα. «Πρέπει να ξαναφέρουμε την ελευθερία, την ασφάλεια και την Ευρώπη σε όλη την ουκρανική γη».

Μερικές ώρες νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωναν πως απώθησαν μονάδες της Ρωσίας ως και 2 χιλιόμετρα σε τομείς του μετώπου κοντά στην Μπαχμούτ, πόλη 70.000 κατοίκων προπολεμικά που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. «Διεξάγουμε αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εκεί», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Σίρσκι, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού ξηράς, μέσω Telegram.

Εξήγησε ότι μονάδες της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ στην Μπαχμούτ αντικαταστάθηκαν σε κάποιους τομείς από μονάδες του τακτικού στρατού. Αυτές οι μονάδες, που είναι λιγότερο καλά εκπαιδευμένες, ηττήθηκαν, πρόσθεσε και συμπλήρωσε «η μάχη για την Μπαχμούτ συνεχίζεται».

Ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ο ιδρυτής του τάγματος Αζόφ, ανέφερε μέσω Telegram πως η περιοχή που ανακαταλήφθηκε εκκαθαρίστηκε εντελώς από τις ρωσικές δυνάμεις, ότι τουλάχιστον δύο ρωσικές «ταξιαρχίες» ηττήθηκαν και ότι πάρθηκαν αιχμάλωτοι.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποιος φέρεται να βρίσκεται σε διένεξη με ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, εξέφρασε την ανησυχία του πως οι άνδρες του θα περικυκλωθούν στις εχθροπραξίες γύρω από την Μπαχμούτ, διαμαρτυρόμενος ξανά πως τα πυρομαχικά που του υποσχέθηκαν επιτελείς δεν έχουν φθάσει.

«Με δεδομένη την έλλειψη πυρομαχικών, η ‘κρεατομηχανή’ απειλεί τώρα να γυρίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση», προειδοποίησε ο κ. Πριγκόζιν μέσω Telegram χθες. Λόγω του υψηλού αριθμού απωλειών της, συνέχισε, η Βάγκνερ χρειάστηκε υποστήριξη στα πλάγια από μονάδες του τακτικού στρατού — αυτές ακριβώς φέρονται να απωθήθηκαν ως και 2 χιλιόμετρα, κατά την ουκρανική πλευρά. «Υπάρχει τώρα σοβαρός κίνδυνος περικύκλωσης (μονάδων) της Βάγκνερ λόγω της κατάρρευσης των άκρων του σχηματισμού», επέμεινε ο κ. Πριγκόζιν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική ευρείας κλίμακας επίθεση σε ενεργειακές υποδομές Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέες μαζικές επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία τη νύχτα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Ουκρανή υπουργός Ενέργειας. Συναγερμοί ήχησαν από τις 02:00.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μεγάλη επίθεση κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε περιοχές του νότου, σύμφωνα με τη Σβιτλάνα Χρίντσουκ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις από το Βελιγράδι για όπλα στην Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από το Βελιγράδι για τη δήλωση Βούτσιτς ότι δεν τον ενδιαφέρει αν σερβικά πυρομαχικά που πωλούνται στην ΕΕ φτάνουν στην Ουκρανία, όπως είπε σε συνέντευξη στο περιοδικό Cicero.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πάνω από 1.400 Αφρικανοί μάχονται για τη Ρωσία, λέει το Κίεβο

Πάνω από 1.400 πολίτες από 36 αφρικανικές χώρες πολεμούν δίπλα στη Ρωσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο, το οποίο καταγγέλλει προσπάθειες στρατολόγησης Αφρικανών με απατηλά συμβόλαια και καλεί τις κυβερνήσεις να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους.