ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
Ουκρανικά πυραυλικά συστήματα BM-21 Grad εκτοξεύουν ρουκέτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Επιτυχημένη η ουκρανική αντεπίθεση στη Μπαχμούτ, υποχωρούν οι Ρώσοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με το Κίεβο να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα αντεπίθεση έπειτα από έξι μήνες που βρισκόταν σε άμυνα, ενώ η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη χειμερινή επίθεση που ήταν ανεπιτυχής.

Ο ιδρυτής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές μονάδες ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους και ότι πλησιάζουν το Μπαχμούτ από τις πτέρυγες του μετώπου. Σε σχόλιά του, τα οποία δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του στο Telegram ως απάντηση σε ερώτημα ρωσικών μέσων ενημέρωσης για την αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις είναι «δυστυχώς, εν μέρει επιτυχείς».

Η Ουκρανία περιμένει μέχρι να φθάσουν περισσότερα δυτικά τεθωρακισμένα προτού αρχίσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Χρειαζόμαστε ακόμη λίγο περισσότερο χρόνο», ανέφερε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη λάβει αρκετό εξοπλισμό από δυτικούς συμμάχους για μια εκστρατεία, όμως μερικά από τα τεθωρακισμένα που τους έχουν υποσχεθεί, καταφθάνουν ακόμη. Αν τα περιμένουμε λίγο παραπάνω, οι απώλειες θα μειωθούν, είπε. «Με [αυτά που έχουμε] μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε επιτυχία», είπε. «Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω πως αυτό είναι απαράδεκτο. Άρα πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το BBC.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε σημείο καμπής, με το Κίεβο να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα αντεπίθεση έπειτα από έξι μήνες που διατήρησε τις δυνάμεις του σε άμυνα, ενώ η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη χειμερινή επίθεση που δεν κατάφερε να επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία για την αντεπίθεσή της και έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο εξωτερικό.

Κύριος στόχος της Μόσχας επί μήνες είναι η μικρή πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στην κατάληψη της οποίας έχει φθάσει αλλά δεν την έχει καταλάβει ακριβώς, σε αυτό που θα ήταν το μοναδικό έπαθλο έπειτα από μήνες της πιο αιματηρής χερσαίας μάχης στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόσφατα η Ουκρανία ανακοίνωσε επιτυχίες στα περίχωρα της πόλης. Ουκρανική μονάδα και ο επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ λένε πως ρωσική ταξιαρχία εγκατάλειψε τις θέσεις της την Τρίτη, παραδίνοντας μια λωρίδα γης νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε χθες Τετάρτη πως οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν κατά τόπους έως και 2 χλμ. στην πρώτη γραμμή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές αυτές, όμως σε σχόλια στη διάρκεια της νύχτας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε πως ο πόλεμος είναι «πολύ δύσκολος».

Είπε πως δεν έχει αμφιβολία πως η Μπαχμούτ «θα καταληφθεί και θα παραμείνει υπό έλεγχο».

Στις Βρυξέλλες, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πόλεμος θα είναι όλο και περισσότερο μια μάχη ανάμεσα σε μεγάλους αριθμούς κακά εκπαιδευμένων ρωσικών στρατευμάτων με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και μια μικρότερη ουκρανική δύναμη με καλύτερα δυτικά όπλα και εξοπλισμό.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, Ολλανδός αξιωματικός, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Ρωσία αναπτύσσει άρματα μάχης T-54 -- ένα παλιό μοντέλο που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία αλλάζει διαπραγματευτή για να καθυστερήσει αποφάσεις

Ο Ζελένσκι εξέφρασε έκπληξη για την αλλαγή επικεφαλής στις ρωσικές διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας πως στόχος είναι η καθυστέρηση των αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ξένα στρατεύματα και μακροχρόνιες εγγυήσεις ασφάλειας στη χώρα του.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.