ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουκρανοί στρατιώτες ενωμένοι
Πηγή: Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Επελαύνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μπαχμούτ, βαριές απώλειες οι Ρώσοι

Για σημαντικές απώλειες των ρωσικών δυνάμεων που υποχωρούν από την πόλη κάνει λόγο το Κίεβο που καλεί τους Ουκρανούς να αγνοήσουν τη ρωσική προπαγάνδα. Υπό πίεση βρίσκονται οι αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν αυτή την εβδομάδα κατά περίπου δύο χιλιόμετρα γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, και δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους εκεί, διαβεβαίωσε σήμερα η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ.

«Ο εχθρός υπέστη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Οι αμυντικές μας δυνάμεις προχώρησαν κατά δύο χιλιόμετρα κοντά στο Μπαχμούτ», επεσήμανε η Μάλιαρ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια κάλεσε τους Ουκρανούς να αγνοήσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση, όπως τη χαρακτήρισε, για την κατάσταση γύρω από τη Μπαχμούτ.

«Πώς καλύπτει ο εχθρός τις μάχες στη Μπαχμούτ; Συγχαίρει τον εαυτό του, κάνει λόγο για υποτιθέμενες νίκες και εφευρίσκει ιστορίες για τη στρατιωτική μας διοίκηση», σημείωσε η Ουκρανή υπουργός. «Παράλληλα ο εχθρός δίνει ψευδείς πληροφορίες για την έλλειψη όπλων, που πιθανόν έχουν στόχο να δικαιολογήσουν την πραγματική κατάσταση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της Μάλιαρ έγιναν αφού άλλος υψηλόβαθμος στρατιωτικός της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από κάποιες περιοχές κοντά στην Μπαχμούτ, έπειτα από την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού. Παράλληλα Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν χθες Πέμπτη ότι ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή του μετώπου σε κάποια σημεία. Η Μόσχα διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι υπό έλεγχο.

«Οι δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ατομικούς λογαριασμούς στο Telegram για ‘σπάσιμο της άμυνας’ που φέρεται να υπήρξε σε διάφορα σημεία της γραμμής επαφής δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», απάντησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η παραστρατιωτική οργάνωση της Ρωσίας Wagner, που ηγείται της επίθεσης εναντίον της Μπαχμούτ, πρόσφατα είχε παραπονεθεί για ελλείψεις πυρομαχικών και είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τις θέσεις της στην πόλη, αν δεν λάβει επιπλέον στήριξη από τη Μόσχα.

Η μάχη για τη Μπαχμούτ, μια πόλη που έχει καταστραφεί, με το 80% της να ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, αποτελεί την πιο μακρά και αιματηρή μάχη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία αλλάζει διαπραγματευτή για να καθυστερήσει αποφάσεις

Ο Ζελένσκι εξέφρασε έκπληξη για την αλλαγή επικεφαλής στις ρωσικές διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας πως στόχος είναι η καθυστέρηση των αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ξένα στρατεύματα και μακροχρόνιες εγγυήσεις ασφάλειας στη χώρα του.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.