ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές στο Κίεβο και ουκρανικές πόλεις

Στον απόηχο των νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις «άνευ προηγουμένου» επιθέσεις τους χωρίς ωστόσο να καταφέρουν πλήγματα καθώς βρήκαν την αντίσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για άλλη μια νύχτα στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς συνεχίστηκαν οι εντατικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών.

Σειρήνες ηχούσαν μέσα στη νύχτα στο Κίεβο και άλλους δήμους. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκρήξεις στη Λβιβ και στη Ρίβνε (δυτικά), καθώς και στη Χερσώνα (νότια).

Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην Ουκρανία από τις βόρειες και νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136/131 και πυραύλους κρουζ Kalibr από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. «Καταγράφηκαν οι εκτοξεύσεις 22 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και έξι πυραύλων Kalibr», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Telegram.

«Η αντιαεροπορική άμυνα δρα στον εναέριο χώρο του Κιέβου. Μείνετε στα καταφύγια ωσότου τερματιστεί ο συναγερμός!», τόνισε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο. Ο ομόλογός του στην περιφέρεια Κρεβνί Ρι (νότια), ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, απηύθυνε παρόμοια σύσταση, κάνοντας λόγο για «εκρήξεις».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού σε αυτό το στάδιο. Οι συναγερμοί άρχισαν να αίρονται μερικές ώρες αφού κηρύχθηκαν στο Κίεβο, σε κεντρικές και νότιες περιφέρειες· παρέμεναν σε ισχύ σε ανατολικές και δυτικές.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως κάποιοι στόχοι καταρρίφθηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την άλλη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως βομβαρδίστηκε με ρουκέτες η πόλη Ντονιέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Την προηγούμενη νύχτα, το Κίεβο και άλλες πόλεις έγιναν στόχος κύματος πυραυλικών πληγμάτων από τις δυνάμεις της Ρωσίας. Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε ότι κατέρριψε σχεδόν όλους τους ρωσικούς πυραύλους, ενώ αντίθετα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «όλοι» οι στόχοι επλήγησαν και «καταστράφηκαν».

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου κάνει λόγο για ρωσικές επιθέσεις «άνευ προηγουμένου» ως προς την «ισχύ, την ένταση και την ποικιλομορφία τους» τον τρέχοντα μήνα.

Παράλληλα, στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιαπωνία, η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα των διαμαντιών, με σκοπό να περισταλεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία αλλάζει διαπραγματευτή για να καθυστερήσει αποφάσεις

Ο Ζελένσκι εξέφρασε έκπληξη για την αλλαγή επικεφαλής στις ρωσικές διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας πως στόχος είναι η καθυστέρηση των αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ξένα στρατεύματα και μακροχρόνιες εγγυήσεις ασφάλειας στη χώρα του.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.