ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς βγήκε από μια πολύωρη συνεδρίαση και δήλωσε ότι παραμένουν χάσματα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της δημοκρατικής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους σταμάτησαν απότομα την Παρασκευή, αφού ένας κορυφαίος σύμμαχος του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε ότι είναι καιρός να «πατήσουμε παύση» στις διαπραγματεύσεις και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πραγματικές διαφορές» που δυσχεραίνουν τις συνομιλίες.

Ο βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς, τον οποίο επέλεξε ο Μακάρθι, για να ηγηθεί των συνομιλιών, βγήκε από μια πολύωρη συνεδρίαση και δήλωσε ότι παραμένουν χάσματα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της δημοκρατικής κυβέρνησης.

«Ήρθε η ώρα να πατήσουμε παύση γιατί δεν είναι παραγωγικό», δήλωσε ο Γκρέιβς στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει «απλώς παράλογες» και ότι δεν ήταν σαφές πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία την Παρασκευή για να συζητήσει τις ιδιωτικές συνομιλίες, δήλωσε ότι υπάρχουν «πραγματικές διαφορές» μεταξύ των κομμάτων στα θέματα του προϋπολογισμού και ότι περαιτέρω «οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ομάδα του προέδρου εργάζεται σκληρά για μια «λογική διακομματική λύση» που θα μπορεί να περάσει τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία.

Η Wall Street υποχώρησε καθώς οι συνομιλίες για την αύξηση του ορίου χρέους της χώρας σταμάτησαν ξαφνικά, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να πλησιάσει στον κίνδυνο μιας εξαιρετικά επιζήμιας χρεοκοπίας του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους υπό τον Μακάρθι, καθώς η χώρα οδεύει προς μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία, εάν η κυβέρνηση δεν αυξήσει το όριο δανεισμού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της χώρας.

Ο Μακάρθι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει ένα «εύκολο» πρόβλημα προς επίλυση.

«Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα το επόμενο έτος», δήλωσε ο McCarthy στους δημοσιογράφους καθώς έμπαινε στο Καπιτώλιο. «Πρέπει να ξοδέψουμε λιγότερα από όσα ξοδέψαμε το προηγούμενο έτος. Είναι πολύ εύκολο».

Με την ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής, η Wall Street έπεσε σε αρνητικό έδαφος. Αυτή την ώρα, ο Dow Jones κινείται στις 33.454,92 μονάδες με απώλειες -0,24%, ο S&P 500 στις 4.192,08 μονάδες με πτώση -0,14% ενώ ο Nasdaq στις 12.647,43 μονάδες με απώλειες -0,33%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η... πρωτότυπη ιδέα των Ρεπουμπλικάνων για αποφυγή του shutdown στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο του ασυνήθιστου σχεδίου, χρηματοδοτήσεις, απαραίτητες για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία ομοσπονδιακών υπηρεσιών, θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο με βραχυπρόθεσμη διάρκεια, ως τη 19η Ιανουαρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Αξιόχρεο ΗΠΑ: Δύο υποβαθμίσεις σε 12 χρόνια - Οι διαφορές μεταξύ τους

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% στο β' τρίμηνο φέτος, περισσότερο από το 1,8% του α' τριμήνου, διαψεύδοντας όσους έβλεπαν επιδείνωση της οικονομίας.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Πέρασε από το Κογκρέσο η συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ

Καρπός μαραθώνιων και σκληρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν το τριήμερο της Memorial Day, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, που ήταν η αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, εκπρόσωποι τους επικρίνουν το χρονικό πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά και στους όρους επί των οποίων αυτή καταρτίστηκε, καθώς οι όροι δημοσιοποιούνται.