ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κρίσιμες για τον Σάντσεθ δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία

Από τις 12 περιφέρειες (από τις 17 συνολικά) της χώρας που θα εκλέξουν την Κυριακή το τοπικό τους κοινοβούλιο και την κυβέρνησή τους, 10 κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), είτε απευθείας είτε ως μέλος συνασπισμού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντιμετωπίζει την Κυριακή διπλές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα δώσουν μία ιδέα για την ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία.

Το παιγνίδι είναι μεγάλο για τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ που κυβερνά από το 2018 επικεφαλής συνασπισμού με το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς. Από τις 12 περιφέρειες (από τις 17 συνολικά) της χώρας που θα εκλέξουν την Κυριακή το τοπικό τους κοινοβούλιο και την κυβέρνησή τους, 10 κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), είτε απευθείας είτε ως μέλος συνασπισμού.

Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις διαθέτουν τεράστιες εξουσίες, κυρίως στους τομείς της Υγείας και την Εκπαίδευσης, οι περιφέρειες που κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έγιναν πολύτιμοι σύμμαχοι του Πέδρο Σάντσεθ τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά την διάρκεια της κρίσης της Covid-19.

Όμως, οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δείξουν «μία στροφή προς τα δεξιά», το μέγεθος της οποίας μπορεί να αποτελέσει πρόκριμμα για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, εκτιμά ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης. Η ακριβής ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, που πρέπει να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους, δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες σε εθνικό επίπεδο, το Λαϊκό Κόμμα (PP), η μεγαλύτερη παράταξη της ισπανικής δεξιάς, έχει μετατρέψει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής σε δημοψήφισμα κατά του Πέδρο Σάντσεθ.

«Απομένουν πέντε μέρες μέχρι τις εκλογές», είπε χθες ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, «και μόνο ψηφίζοντας PP μπορούμε να αρχίσουμε να γυρίζουμε την σελίδα του "σαντσισμού"».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές

Χθες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε κακός οιωνός ως προς την παραμονή του στην εξουσία.
Ispania-ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Διεξαγωγή δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία σήμερα

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία. Η μάχη αναμένεται αμφίρροπη σε πολλές περιφέρειες, με λίγες σαφείς πλειοψηφίες να διαφαίνονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμούς στις πισίνες βάζει η Ισπανία εξαιτίας της ξηρασίας

Η διαχείριση νερού γίνεται επίμαχο ζήτημα για την Ισπανία εν μέσω εκλογών, με αγρότες και επαγγελματίες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν περισσότερο νερό ενώ η χώρα μια πισίνα για κάθε 37 κατοίκους.