ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι θα σκηνοθετήσει πυρηνικό ατύχημα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα μεγάλο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για να ματαιώσει την ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών αυτών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να σκηνοθετήσει ένα μεγάλο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να επιχειρήσει να ματαιώσει την ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών αυτών. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και η περιοχή όπου βρίσκεται έχει βομβαρδιστεί κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για αυτές τις επιθέσεις.

Η διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας λέει ότι σύντομα οι ρωσικές δυνάμεις θα βομβαρδίσουν τον πυρηνικό σταθμό και μετά θα ανακοινώσουν διαρροή ραδιενέργειας. Έτσι θα χρειαστεί να γίνει έρευνα από διεθνείς υπηρεσίες και κατά τη διάρκειά της όλες οι εχθροπραξίες θα παύσουν.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στο Telegram, χωρίς να παρασχεθεί κάποια απόδειξη. Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει σταματήσει την προγραμματισμένη εναλλαγή των επιθεωρητών της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι εδρεύουν στον σταθμό. Η ΙΑΕΑ, που κάνει τακτικά ενημερώσεις για την κατάσταση στη Ζαπορίζια, δεν έχει κάνει καμία αναφορά για διακοπή των επιθεωρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα μάρτυρες είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυαν τις αμυντικές θέσεις του εντός και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης. Τον Οκτώβριο του 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην ανατινάξει ένα φράγμα, πλημμυρίζοντας μια μεγάλη έκταση στην περιοχή αυτήν.

Το φράγμα δεν καταστράφηκε. Τον Φεβρουάριο η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδίαζε να σκηνοθετήσει ένα πυρηνικό ατύχημα στο έδαφός της για να επιρρίψει τις ευθύνες στη Μόσχα. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει πολλές φορές το Κίεβο ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με μη συμβατικά όπλα, χρησιμοποιώντας βιολογικούς παράγοντες ή πυρηνικό υλικό. Καμία τέτοια επιχείρηση δεν υλοποιήθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν συμμετείχε στο σαμποτάζ των Nord Stream

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε εκ νέου εμπλοκή της Ουκρανίας στο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream το 2022, παρά τα ευρήματα της γερμανικής εισαγγελίας που την εμπλέκουν. Τόνισε πως η Ουκρανία δεν συμμετείχε σε καμία σχετική επιχείρηση.
Drone, Heron
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία στοχεύει τώρα τον ρωσικό κολοσσό Ozon μετά τη Wildberries

Η Ουκρανία έπληξε για δεύτερη μέρα αποθήκη της ρωσικής Ozon, προκαλώντας φωτιά και εκκένωση 300 εργαζομένων στην Όρενμπουργκ, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε χτυπήσει αποθήκη στη Σαμάρα με τραυματίες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κίεβο και Μόσχα αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από το Starlink

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως Ουκρανία και Ρωσία εργάζονται σε εναλλακτικά δίκτυα του Starlink, υπογραμμίζοντας ότι Ρωσία και Κίνα στοχεύουν να ολοκληρώσουν το δικό τους ως το 2026, λόγω της εξάρτησης από την έγκριση του Ίλον Μασκ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους

Ο Πούτιν δήλωσε πως το Κίεβο με επιθέσεις σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», προειδοποιώντας για ρωσικά αντίποινα σε ευαίσθητους τομείς της ουκρανικής οικονομίας. Και οι δύο πλευρές στοχεύουν κρίσιμες υποδομές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 6 νεκροί από ουκρανικά χτυπήματα με drones στη Ρωσία

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία, που έπληξαν αποθήκη της Ozon και βιομηχανική μονάδα στη Σαμάρα, προκαλώντας φωτιά και διακοπή λειτουργίας της αποθήκης.