ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μόσχα κατά ΗΠΑ: Δικαίωμα μας τα πυρηνικά στην Λευκορωσία

Ο Τζό Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι αντέδρασε «εξαιρετικά αρνητικά» στις αναφορές ότι η Ρωσία προχώρησε σε σχέδιο ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

H Ρωσία απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με το σχέδιο της Μόσχας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει επί δεκαετίες ακριβώς τέτοια πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters. Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι προωθεί την πρώτη ανάπτυξη τέτοιων όπλων εκτός των συνόρων της μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι τα όπλα βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι αντέδρασε «εξαιρετικά αρνητικά» στις αναφορές ότι η Ρωσία προχώρησε σε σχέδιο ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε το ρωσικό σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών.

«Είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους με μέσα που θεωρούμε απαραίτητα εν μέσω ενός μεγάλης κλίμακας υβριδικού πολέμου που εξαπολύει η Ουάσινγκτον εναντίον μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα μέτρα που αναλαμβάνουμε είναι απολύτως συνεπή με τις διεθνείς νομικές μας υποχρεώσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τον σοβαρότερο πυρηνικό κίνδυνο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 εξαιτίας των παρατηρήσεων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα λέει ότι η θέση της έχει παρερμηνευθεί.

Ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας έναντι μιας επιθετικής Δύσης», έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία, η οποία διαθέτει τα περισσότερα πυρηνικά όπλα από κάθε άλλο κράτος, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αμυνθεί.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται για τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης και είναι συνήθως μικρότερης απόδοσης από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή αμερικανικών, ευρωπαϊκών ή ρωσικών πόλεων. Η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε υποκριτική την αμερικανική κριτική για τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της Μόσχας, λέγοντας ότι «πριν κατηγορήσει τους άλλους, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια ενδοσκόπησ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν εδώ και δεκαετίες ένα μεγάλο οπλοστάσιο των πυρηνικών τους όπλων στην Ευρώπη. Μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ συμμετέχει σε συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών όπλων και εκπαιδεύεται για σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της χώρας μας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Δυτική Ευρώπη από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower ενέκρινε την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως αντίμετρο στην αντιληπτή απειλή από τη Σοβιετική Ένωση. Τα πρώτα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη αναπτύχθηκαν στη Βρετανία το 1954.

Πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την τρέχουσα ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι απόρρητες, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 100 τακτικά πυρηνικά όπλα B61 στην Ευρώπη - στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 50 επιθέσεις εναντίον πλοίων

Οι επιθέσεις των ανταρτών έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, καθώς η διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ είναι μια ζωτική σημασίας αρτηρία.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Προειδοποιούν το Ιράν ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν εξοπλίσει τη Ρωσία

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία, αναφέρει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.