ΓΔ: 2124.41 0.04% Τζίρος: 99.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:39
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση με drones και πυραύλους στο Κίεβο

Εκρήξεις συντάραξαν την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τη δέκατη πέμπτη μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πάνω από 58 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι και πυραύλους που κατευθύνονταν στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Εκρήξεις συντάραξαν την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τη δέκατη πέμπτη μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Οι επιθέσεις πριν από την αυγή έγιναν την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, όταν η πρωτεύουσα γιορτάζει την Ημέρα του Κιέβου, την επέτειο της επίσημης ίδρυσής της πριν από 1.541 χρόνια.

«Έτσι γιορτάζει η Ρωσία την ημέρα του αρχαίου μας Κιέβου», δήλωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Σε αυτό που επίσης φαίνεται να είναι η πρώτη θανατηφόρα επίθεση στο Κίεβο τον Μάιο και η 14η επίθεση αυτόν τον μήνα, πτώση συντριμμιών σκότωσε έναν 41χρονο άνδρα, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Πύραυλος καταρρίφθηκε κοντά στο Κίεβο», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram, διαβεβαιώνοντας πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση. Πρόσθεσε ότι εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετά προάστια, όπως η ιστορική συνοικία Ποντίλ, όπου συντρίμμια κατέπεσαν στην οροφή σπιτιού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επικαλέστηκαν ο κ. Κλίτσκο και η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου, δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Η επίθεση του Σαββάτου προς Κυριακή χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα στον πόλεμο.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσαν πως άκουσαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις και ότι κηρύχθηκε συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας πρακτικά σε όλη την Ουκρανία.

Την ώρα που η πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών που έχει κυριεύσει ο ρωσικός στρατός αναμένεται να αρχίσει κι ενώ ο πόλεμος βρίσκεται στον δέκατο πέμπτο μήνα του, η Μόσχα εντατικοποιεί τα αεροπορικά πλήγματα, βάζοντας στο στόχαστρο υποδομές, εφόδια και εξοπλισμό.

Από την άλλη, αν και το Κίεβο σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις στη Ρωσία, έχουν καταγραφεί πολλαπλές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών, ενεργειακών και συγκοινωνιακών υποδομών στο ρωσικό έδαφος, για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τις δυτικές χώρες που τις υποστηρίζουν στον πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Σκλήρυνση στάσης για διαπραγματεύσεις μετά το drone στο Νοβγκορόντ

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ουκρανικά drones στόχευσαν προεδρική κατοικία στο Νοβγκορόντ και ότι αυτό θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της ρωσικής στάσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Επίθεση με drone σε προεδρική κατοικία οδηγεί σε σκλήρυνση στάσης

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η επίθεση ουκρανικού drone σε προεδρική κατοικία στη Νόβγκοροντ θα οδηγήσει τη Ρωσία σε σκληρότερη στάση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ τόνισε ότι δεν θα αποκαλύψει το που βρισκόταν ο Πούτιν τη στιγμή της επίθεσης.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να αποδεχθεί την «πραγματικότητα στο πεδίο» στην Ουκρανία και ότι για λύση απαιτείται ουδετερότητα της χώρας και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης πως οι ΗΠΑ εμφανίζονται υπέρ εκλογών μετά τη θητεία Ζελένσκι.