ΓΔ: 1443.68 -0.35% Τζίρος: 2.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Ξήλωσε» την κυβέρνηση ο Πούτιν, σχέδιο για να μείνει στην εξουσία

Η ξαφνική παραίτηση της κυβέρνησης στην Μόσχα και η ενίσχυση του ρόλου του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως προσπάθεια του Βλ. Πούτιν να κρατήσει την εξουσία και μετά τη λήξη της θητείας του, το 2024.

Το σκηνικό της επόμενης ημέρας, μετά τη λήξη της δεύτερης, διαδοχικής προεδρικής θητείας του το 2024 αρχίζει να διαμορφώνει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που οδήγησε ξαφνικά σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και το υπουργικό συμβούλιο, ενώ προανήγγειλε συνταγματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ρόλου του πρωθυπουργού. Αυτό οδηγεί τους πολιτικούς παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι προλειαίνει το έδαφος για να επανέλθει, όπως συνέβη και στο παρελθόν, στο αξίωμα του πρωθυπουργού, καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρίτη διαδοχική, προεδρική θητεία.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραιτήθηκε απροσδόκητα σήμερα, αφού ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε σαρωτικές συνταγματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να επεκτείνει χρονικά την εξουσία του, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters. Ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι παραιτείται για να δώσει στον Πούτιν χώρο για την υλοποίηση των αλλαγών, οι οποίες, εάν εφαρμοσθούν, θα μεταφέρουν την εξουσία στο Κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν, να διατηρήσει την εξουσία με άλλη ιδιότητα μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.

Ο Μεντβέντεφ, παλαιός σύμμαχος του Πούτιν, ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, έχοντας δίπλα του τον Πούτιν, ο οποίος τον ευχαρίστησε για το έργο του. Ο Πούτιν ανέφερε ότι ο Μεντβέντεφ θα αναλάβει νέα θέση ως αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στο ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Πρώτος στη σειρά των πιθανών υποψηφίων θεωρείται ότι είναι ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος πιστώνεται τη βελτίωση της ζωής στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι αλλαγές θεωρούνται από πολλούς ως η έναρξη των προετοιμασιών του Πούτιν για το δικό του πολιτικό μέλλον, όταν εγκαταλείψει την προεδρία το 2024. Όποιος επιλεγεί από τον Πούτιν ως πρωθυπουργός, αναπόφευκτα θα θεωρείται πιθανός διάδοχος του Προέδρου, επαναλαμβάνοντας τον τρόπο αυτό το ίδιο σενάριο που είχε εφαρμοσθεί όταν έληξαν οι δύο πρώτες προεδρικές θητείες του Πούτιν και ο ίδιος πέρασε προσωρινά στη θέση του πρωθυπουργού, το 2008, για να ενώ ο Μεντβέντεφ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τέσσερα χρόνια αργότερα, για να επιτρέψει στον Πούτιν να επανεκλεγεί.

Οι συνταγματικές αλλαγές

Ο Πούτιν είπε σήμερα στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ότι επιλέγει να αλλάξει το Σύνταγμα για να δώσει στην Κρατική Δούμα, την κάτω Βουλή, τη δύναμη να επιλέξει τον πρωθυπουργό, καθώς και άλλους σημαντικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Θα ενισχυθεί ο ρόλος και η σημασία του Κοινοβουλίου της χώρας, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και η ανεξαρτησία και η ευθύνη του πρωθυπουργού».

Οι επικριτές του Ρώσου προέδρου τον κατηγορούν εδώ και καιρό ότι σχεδιάζει να παραμείνει σε κάποια θέση που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να ασκεί εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του. Ο Πούτιν παραμένει δημοφιλής σε πολλούς Ρώσους που τον βλέπουν ως μια ευπρόσδεκτη πηγή σταθερότητας, παρότι πολλοί διαμαρτύρονται για τη μακροχρόνια παραμονή του στην εξουσία.

Η παραίτηση του Μεντβέντεφ αιφνιδίασε τις ρωσικές αγορές. Το ρούβλι και οι μετοχές υποχώρησαν απότομα, αλλά στη συνέχεια σημείωσαν κέρδη. «Με λίγα λόγια, παίρνουμε αυτή την ανακοίνωση ως μια απόπειρα του Πούτιν να ταρακουνήσει την πολιτική ζωή της Ρωσίας και να επικεντρώσει εκ νέου την κυβέρνηση στην εφαρμογή των σαφώς διατυπωμένων, αλλά αργά υλοποιούμενων σχεδίων για τις κρατικές δαπάνες», ανέφερε η Citi σε σημείωμά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Η κυβέρνηση κατηγορεί το ακροδεξιό κόμμα για ρωσική κατασκοπεία

Πληθαίνουν οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Αυστριακός πρώην διευθυντής της Wirecard Γιάν Μάρσαλεκ ενορχήστρωσε δραστηριότητες ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα.
βλαντιμίρ πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για εαρινή κατάταξη κληρωτών στις ένοπλες δυνάμεις

Όλοι οι άρρενες στη χώρα οφείλουν να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία διάρκειας ενός έτους από την ηλικία των 18 ετών. Τον Ιούλιο, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ψήφισε να αυξηθεί η μέγιστη ηλικία στρατολόγησης στα 30 από τα 27 έτη.