ΓΔ: 1200.8 0.04% Τζίρος: 61.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απρόσμενα μεγάλη αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Tο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% από 3,4% τον Απρίλιο και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά από αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι εργοδότες των ΗΠΑ αύξησαν απροσδόκητα τις προσλήψεις τον Μάιο, αν και η αύξηση των μισθών υποχώρησε, σε ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς θα εξετάζουν την επόμενη απόφαση για το επιτόκιο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 339.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ανεβαίνοντας από την αναθεωρημένη προς τα πάνω μέτρηση των 294.000 τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι είχαν δει τον αριθμό στις 180.000.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% από 3,4% τον Απρίλιο και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά από αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή σε αυτά τα στοιχεία ενόψει της επικείμενης διήμερης συνεδρίασής τους που ξεκινά στις 13 Ιουνίου. Η συζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παραλείψει την αύξηση του κόστους δανεισμού ή θα συνεχίσει την υπεραιωνόβια εκστρατεία σύσφιξης της πολιτικής της με στόχο την τιθάσευση του αυξημένου πληθωρισμού.

Η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα αυτών των δέκα πλέον συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων. Θεωρητικά, το πάγωμα της ζήτησης εργασίας μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών μέσω της εξασθένησης των μισθολογικών πιέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ

Στις 196.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Fed περιμένει σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας προκειμένου να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
New York Times, Media
ΔΙΕΘΝΗ

Για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια απεργούν οι εργαζόμενοι των New York Times

Εργαζόμενοι και διοίκηση της ιστορικής εφημερίδας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση, ωστόσο παραμένει το χάσμα απόψεων για τις αυξήσεις μισθών και την πολιτική για την τηλεργασία.
USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν ανησυχεί για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως μέχρι τώρα υπάρχουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες από εκείνες που υπήρχαν πριν την πανδημία και έχει μειωθεί η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.