ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kina, china
Φωτο: Shutterstock

Βουτιά στις κινεζικές εξαγωγές τον Μάιο, αύξηση το εμπόριο με Ρωσία

Οι κινεζικές εξαγωγές, που ιστορικά αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, συρρικνώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 7,5% σε ετήσια βάση.

Οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν βουτιά τον Μάιο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, λόγω της εύθραυστης ανάκαμψης της δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι σινορωσικές εμπορικές συναλλαγές σημείωσαν μεγάλη αύξηση.

Οι κινεζικές εξαγωγές, που ιστορικά αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, συρρικνώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 7,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία σε δολάρια που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τα κινεζικά τελωνεία. Σε ένα πλαίσιο αναιμικής παγκόσμιας ζήτησης, οι εισαγωγές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την εντατικοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας είναι σε καλό επίπεδο καθώς οι δύο γειτονικές χώρες πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα εμπορικές συναλλαγές 20,5 δισεκ. δολαρίων (19,2 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, στο υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούσαν σε 11,3 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία γνώρισαν τον Μάιο τον ταχύτερο ρυθμό αύξησής τους από την έναρξη της εισβολής (+75,6% σε ετήσια βάση).

Αντίπαλοι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τους διπλωματικούς, εμπορικούς και στρατιωτικούς τους δεσμούς εδώ και περίπου 10 χρόνια. Το εμπόριο με τη Ρωσία ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπευτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ασιατικός γίγαντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική υποχώρηση 7,5% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Μάιο

Ενώ η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τώρα τις προβλέψεις τους για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η εργοστασιακή παραγωγή επιβραδύνεται.
Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική βελτίωση το 2023 αναμένεται για την κινεζική οικονομία

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση της οικονομίας σε μακροοικονομικό επίπεδο και πρόκειται να ενισχύσει τις προσπάθειες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
kina-ergostasio
ΔΙΕΘΝΗ

Ετήσια αύξηση 7,5% κατέγραψαν οι εξαγωγές παιχνιδιών το 2020 στην Κίνα

Οι κινεζικές εξαγωγές παιχνιδιών συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, με το οικονομικό ύψος των εξαγωγών παιχνιδιών να φτάνει στα 5,02 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο δίμηνο του 2021, με αύξηση 96,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.