ΓΔ: 2251.93 1.44% Τζίρος: 36.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:37
Ρωσικό πολεμικΡόω σπιλκοόί οπολεμικό πλοίο
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι απέκρουσε επίθεση στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Είχε αναφέρει στο παρελθόν μια παρόμοια επίθεση στις 24 Μαΐου, όταν το πλοίο περιπολίας Ivan Khours δέχτηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα από τηλεκατευθυνόμενα ταχύπλοα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκρουσε μια ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη ενάντια σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που εκτελούσε περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην Τουρκία. «Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν με έξι τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα ταχύπλοα στο πλοίο Priazovye του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η επίθεση, σύμφωνα με την Μόσχα, συνέβη κατά της διάρκεια της νύχτας Σαββάτου-Κυριακής ενώ το ρωσικό πλοίο εκτελούσε την αποστολή του «θωράκισης της ασφάλειας κατά μήκος των διαδρομών των αγωγών φυσικού αερίου Turkish Stream και Blue Stream στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας». Αυτοί οι δύο αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΝ, το πλοίο κατάφερε να καταστρέψει όλα τα ουκρανικά σκάφη και το ίδιο δεν υπέστη ζημιές.

Η Ρωσία είχε αναφέρει στο παρελθόν μια παρόμοια επίθεση στις 24 Μαΐου, όταν το πλοίο περιπολίας Ivan Khours δέχτηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα από τηλεκατευθυνόμενα ταχύπλοα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας. Σύμφωνα με την Μόσχα, κατά τη διάρκεια εκείνης της επίθεσης και αυτής σήμερα, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B «πραγματοποιούσε έρευνα στον εναέριο χώρο του κεντρικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας».

Πολυάριθμα περιστατικά με ρωσικά πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη έχουν σημειωθεί στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η περιοχή χρησιμοποιείται επίσης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Eπίσης η Μόσχα δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή της Χερσώνας, όπου η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα την Τρίτη προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από αμοιβαίες επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones

Δύο νεκροί και τραυματίες αναφέρθηκαν σε επίθεση με drones στην πόλη Σιζράν της Ρωσίας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Παράλληλα, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις τραυματίες σε νυχτερινές επιθέσεις με drones Ουκρανίας-Ρωσίας

Τρεις τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drone στη Σεμπέκινα της Ρωσίας και ένας από ρωσικό χτύπημα στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ανακοινώσεις.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.