ΓΔ: 2292.01 0.14% Τζίρος: 204.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:42
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Έως και 20 χρόνια θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της ουκρανικής γεωργίας

Η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί απότομα μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο αγροτικός τομέας της Ουκρανίας μπορεί να χρειαστεί 20, ή και περισσότερα σε κάποιες περιοχές, για να ανακάμψει από την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με κέντρο ερευνών που εδρεύει στο Κίεβο, ενώ την ίδια στιγμή η επισιτιστική ανασφάλεια μεγαλώνει από τις κινήσεις της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σίτου, αραβοσίτου, ηλίανθου και ηλιέλαιου, αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί απότομα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μοντέλων, κάποιοι από τους κλάδους δεν θα φθάσουν στα προπολεμικά επίπεδα ακόμα και μετά από επτά χρόνια ειρήνης», ανέφερε το Kyiv School of Economics σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι κλάδοι του ηλίανθου, του κριθαριού και του σίτου αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2040, ενώ οι κλάδοι του αραβόσιτου, της σίκαλης, της βρώμης και της ελαιοκράμβης αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2050«Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν ακόμα και 20 χρόνια για να ανακτήσει η Ουκρανία την ισχύ της στη γεωργία μετά την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική στρατιωτική επίθεση», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η Ουκρανία είχε συγκομιδή 106 εκατ. τόνων σιτηρών και ελαιόσπορων το 2021 πριν από την εισβολή, αλλά η παραγωγή μπορεί να μειωθεί περίπου στους 65 εκατ. τόνους το 2023, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας.

Ενισχύει την επισιτιστική ανασφάλεια η Ρωσία

Η «καλή θέληση» της Ρωσίας δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συμφωνίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από την συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι η Δύση έχει εξαπατήσει την Μόσχα καθώς δεν εφαρμόζει στην πράξη καμία από τις υποσχέσεις της ότι θα διασφαλίσει την πρόσβαση των ρωσικών αγροτικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την Συμφωνία για της Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με Αφρικανούς ηγέτες στις 17 Ιουνίου μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία αλλάζει διαπραγματευτή για να καθυστερήσει αποφάσεις

Ο Ζελένσκι εξέφρασε έκπληξη για την αλλαγή επικεφαλής στις ρωσικές διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας πως στόχος είναι η καθυστέρηση των αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ξένα στρατεύματα και μακροχρόνιες εγγυήσεις ασφάλειας στη χώρα του.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 2 νεκροί από ουκρανική πυραυλική επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Τουλάχιστον δύο νεκροί και τρεις τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, από ουκρανική πυραυλική επίθεση στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, με σοβαρές ζημιές σε ενεργειακό δίκτυο και πολυκατοικίες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.