ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

Έφτασε ο Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο - Με ποιους θα συναντηθεί

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα τον Φεβρουάριο στη σκιά της κρίσης που πυροδότησε η κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό».

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις του στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018, εν μέσω παγερών διμερών σχέσεων και χαμηλών προοπτικών για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στον μακρύ κατάλογο των διαφορών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα τον Φεβρουάριο στη σκιά της κρίσης που πυροδότησε η κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό» ενώ το Πεκίνο υποστήριξε ότι «εξυπηρετούσε επιστημονικούς σκοπούς». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ υποδέχθηκε τον Μπλίνκεν και την ομάδα του στην πόρτα μιας έπαυλης στο συγκρότημα του Κρατικού Ξενώνα Ντιαογιουτάι του Πεκίνου, αντί μέσα στο κτίριο όπως συνηθίζεται.

Οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη συνομιλία καθώς περπατούσαν με τον Τσιν να ρωτάει τον Μπλίνκεν στα αγγλικά για το μακρύ ταξίδι του από την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια αντάλλαξαν χειραψία μπροστά από την κινεζική και την αμερικανική σημαία. Πηγαίνοντας προς την αίθουσα της συνάντησης, ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Τσιν έκαναν δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους των οποίων επετράπη για λίγο η είσοδος στο κτίριο.

Ο Κινέζος βοηθός υπουργός Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, που συμμετέχει στη συνάντηση, έγραψε στο Twitter πάνω από την εικόνα του Τσιν και του Μπάιντεν που ανταλλάσσουν χειραψίες: «Ελπίζουμε πως αυτή η συνάντηση μπορεί να βοηθήσει να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κϊνας-ΗΠΑ πίσω σε αυτό που οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στο Μπαλί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν την πρώτη πολυαναμενόμενη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, εμπλεκόμενοι σε δύσκολες συνομιλίες για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά υποσχόμενοι παράλληλα πιο συχνές συναντήσεις. Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, ενώ ενδέχεται να συναντήσει επίσης τον Σι, επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσει ανοικτούς και διαρκείς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Υπάρχει η προσδοκία ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ίσως επισκέψεων της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο στην Κίνα. Θα μπορούσε επίσης να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές συναντήσεις των προέδρων Σι και Μπάιντεν στο περιθώριο πολυμερών συνόδων κορυφής αργότερα φέτος. Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες Σάββατο πως ελπίζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι τους επόμενους μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σι για τον Τζίμι Λάι του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε τη δυσκολία της υπόθεσης για τον Κινέζο ηγέτη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα η απόφαση για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Ο Τραμπ συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, σημείο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Τόνισε ότι δεν δεσμεύτηκε για το ζήτημα και σύντομα θα πάρει σχετική απόφαση.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι-Τραμπ: Ξενάγηση στον μυστικό κήπο Ζονγκνανχάι μετά τις συνομιλίες

Μετά τις συνομιλίες για εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν, ο Σι Τζινπίνγκ ξενάγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στα αιωνόβια δέντρα του Ζονγκνανχάι, όπου ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας πως κάποια έχουν ηλικία 1.000 ετών.