ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
Το κτίριο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, υπό ηλιόλουστη μέρα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν σταθερές διμερείς σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι δεσμευμένη να οικοδομήσει μια «σταθερή, προβλέψιμη και εποικοδομητική» σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ εξέφρασαν αμφότεροι την επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα να σταθεροποιήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό να εξελιχθεί σε σύγκρουση», δήλωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε «πολύ σαφές» κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να αποσυνδεθούν από την Κίνα και υπήρξε συμφωνία οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να σημειώσουν πρόοδο σε διάφορα μέτωπα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι δεσμευμένη να οικοδομήσει μια «σταθερή, προβλέψιμη και εποικοδομητική» σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των δύο στο Πεκίνο. Ο Τσιν κατέστησε επίσης σαφείς τις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν, περιγράφοντάς το ως τον «σημαντικότερο κίνδυνο» στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών και οι δύο τους συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στην Ουάσινγκτον. Ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κίνα εδώ και πέντε χρόνια, ο Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Τσιν Γκανγκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν από τις συνομιλίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έβλεπαν λίγες πιθανότητες να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στον μακρύ κατάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών. «Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος λανθασμένης αντίληψης και λανθασμένων υπολογισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Ο υπουργός έθεσε μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν, καθώς και ευκαιρίες για να διερευνήσουμε τη συνεργασία σε κοινά διακρατικά ζητήματα με τη ΛΔΚ, όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται», πρόσθεσε ο Μίλερ σε δήλωσή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.