ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Η επίσημη σημαία των Ηνωμένων Εθνών κυματίζει σε φόντο συννεφιασμένου ουρανού.

Τον «στραγγαλισμό της κοινωνίας των πολιτών» στα κράτη καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι «ο εκφοβισμός και η καταστολή της κοινωνίας των πολιτών είναι τόσο σφοδροί» που οι άνθρωποι φοβούνται να συνεργασθούν με τους διεθνείς οργανισμούς».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλει τα κράτη που εκφοβίζουν τους ακτιβιστές λαμβάνοντας μέτρα αντιποίνων εναντίον όσων συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη και δηλώνει ιδιαιτέρως ανήσυχος για τον στραγγαλισμό της κοινωνίας των πολιτών.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τον στραγγαλισμό αυτόν της κοινωνίας των πολιτών σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Αυστριακός Φόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη των εργασιών της 53ης συνόδου του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Γενεύη.

Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι «ο εκφοβισμός και η καταστολή της κοινωνίας των πολιτών είναι τόσο σφοδροί» που οι άνθρωποι φοβούνται να συνεργασθούν με τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι στερούνται των πληροφοριών για τις κρατικές καταχρήσεις «διότι κανείς δεν τολμά να συνεργασθεί μαζί τους».

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συστηματικά την Κίνα για αντίποινα κατά των ακτιβιστών που συνεργάζονται με τους οργανισμούς του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η έκθεση για το 2022 του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τις πράξεις εκφοβισμού και αντιποίνων περιλαμβάνει καταγγελίες που αφορούν 42 κράτη. «Δώδεκα από τα κράτη αυτά είναι ενεργά μέλη του Συμβουλίου», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ θεωρώντας ότι εξαιρετικά σημαντικό η υπηρεσία να ενισχύσει το έργο της στις ανθρωπιστικές κρίσεις τονίζοντας ότι «προκαλούν πάντα προβλήματα παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα επιτείνουν σε μεγάλο βαθμό».

Μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της «έγκαιρης προειδοποίησης και δράσης, του σχεδιασμού, της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών απαντήσεων σε συρράξεις και καταστροφές», ο Τουρκ ζήτησε διπλασιασμό του προϋπολογισμού της Υπατης Αρμοστείας κατά τα προσεχή χρόνια, μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη και λειτουργία γραφείων για τα δικαιώματα του ανθρώπου του ΟΗΕ σε όλα τα κράτη.

Κατά την διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων που διαρκεί η 53η σύνοδος θα ασχοληθεί με τις σημερινές κρίσεις, όπως στο Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ουκρανία, καθώς και με ποικίλες «θεματικές», όπως η σχέση ανάμεσα στα δικαιώματα του ανθρώπου και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταστολή δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή εν μέσω πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως Ιράν και χώρες της Μέσης Ανατολής εκμεταλλεύονται τις πολεμικές συνθήκες για να περιορίσουν δικαιώματα και να εντείνουν την κρατική καταστολή, επιβάλλοντας περιορισμούς.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση στο Ελ Σαλβαδόρ για ανάκληση ισόβιας κάθειρξης σε ανηλίκους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να αποσύρει τη νομοθεσία που επιβάλλει ισόβια κάθειρξη ακόμα και σε ανήλικους, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κρίστιαν Σόντερς προσωρινός επικεφαλής της UNRWA μετά την αποχώρηση Λαζαρινί

Ο Κρίστιαν Σόντερς ορίστηκε προσωρινός επικεφαλής της UNRWA από την 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2026, διαδεχόμενος τον Λαζαρινί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Λαζαρινί.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στον Λίβανο και κίνδυνος μεγάλης κρίσης

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ στον Λίβανο, με χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένους, καταστροφή υποδομών και σοβαρές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ζητά λογοδοσία για επιθέσεις κατά της UNIFIL στον Λίβανο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά της UNIFIL στον Λίβανο, ενώ η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις και ζήτησε διερεύνηση και λογοδοσία για τη δολοφονία τριών Ινδονήσιων κυανόκρανων.