ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Κατασκευάζεται στη Λευκορωσία η βάση των μισθοφόρων της ρωσικής Wagner

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner είναι ελεύθεροι είτε να μετακινηθούν στην Λευκορωσία, είτε να ενταχθούν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, είτε να αποστρατευθούν.

Δορυφορικές εικόνες από κενή στρατιωτική βάση που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λευκορωσίας Μινσκ φαίνεται ότι δείχνουν την τέλεση εργασιών για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την μισθοφορική οργάνωση-εταιρεία Wagner.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες για την κατασκευή νέας βάσης για την Wagner σε κενές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ασιπόβιτσι, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από το Μινσκ. Εικόνες που προέρχονται από δορυφόρους Sentinel 2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν σειρές μεγάλου μήκους κατασκευών στο κοντινό χωριό Τσελ, σε μία έκταση η οποία ήταν κενή στις 14 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προσκάλεσε την Wagner να εγκατασταθεί στην χώρα του καθιστώντας την επιχειρησιακή της βάση έπειτα από την συμφωνία με την οποία έλαβε τέλος η σύντομη ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν το περασμένο Σάββατο.

Ο ιδιοκτήτης και αρχηγός της Wagner δήλωσε ότι ξεκίνησε την ανταρσία με στόχο να ζητήσει αλλαγές στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, στην οποία επέρριπτε την ευθύνη για τις αποτυχίες του πολέμου στην Ουκρανία και για να προλάβει την διάλυση της Wagner που είχε λάβει εντολή να υπαχθεί στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου.

Στην Μόσχα, Ρώσος βουλευτής δήλωσε σήμερα ότι ο Πριγκόζιν είχε μάθει ότι η Wagner δεν θα μπορούσε πλέον να πολεμά στην Ουκρανία, αφού αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαια βάσει των οποίων οι μαχητές του θα υπάγονταν πλέον στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, λίγες ημέρες πριν από την ανταρσία του περασμένου Σαββάτου.

Ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμα, δήλωσε ότι το έναυσμα για την ανταρσία ήταν η διαφωνία του Πριγκόζιν με την απαίτηση που διατυπώθηκε από το υπουργείο Αμυνας για την υπογραφή συμβολαίων όλων όσοι εκτελούσαν πολεμικό έργο, άρα και των μαχητών της Wagner. «Ολοι άρχισαν να εφαρμόζουν την εντολή...όλοι, εκτός από τον Πριγκόζιν», είπε ο στρατηγός Καρτάλοφ.

Στις 11 Ιουνίου, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner δεν θα υπογράψουν συμβόλαια με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είναι ανίκανος να διαχειρισθεί στρατιωτικές μονάδες.

Μετά την άρνηση του Πριγκόζιν να υπογράψει τα συμβόλαια, του ειπώθηκε ότι οι μισθοφόροι του δεν θα πολεμούσαν πλέον στην Ουκρανία και κατά συνέπεια δεν θα ελάμβαναν κρατικό χρήμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Πριγκόζιν διέπραξε προδοσία λόγω «υπερβολικών φιλοδοξιών», χρημάτων και σε «κατάσταση διέγερσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σι Τζινπίνγκ πρόεδρος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο στο Πεκίνο

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Κίνας και Λευκορωσίας μετέδωσαν ότι οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνομιλίες.
Αυτοκίνητο αστυνομίας Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονήθηκε στη Πολωνία Ρώσος σκιτσογράφος επικριτής του Πούτιν

Ρώσος σκιτσογράφος και επικριτής του Πούτιν, ο Σεμιόν Σκρεπέτσκι, δολοφονήθηκε με πυροβολισμό στην Πολωνία. Συνελήφθησαν δύο Λευκορώσοι, ενώ η πολωνική εισαγγελία διεξάγει σχετική έρευνα.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός πύραυλος Oreshnik κατά Ουκρανίας κατασκευασμένος προ 9 ετών

Ο ρωσικός πύραυλος Oreshnik, που χρησιμοποιήθηκε φέτος κατά της Ουκρανίας, φαίνεται να φτιάχτηκε πριν 9 χρόνια με ρωσικά-λευκορωσικά εξαρτήματα. Η Ουκρανία αμφισβητεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ακαταμάχητου όπλου.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρίγα ενισχύει άμυνα απέναντι σε drones στα σύνορα με Ρωσία-Λευκορωσία

Η Λετονία ενισχύει την άμυνά της ενάντια σε drones στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία, απαντώντας σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Εντός δύο εβδομάδων θα αναπτυχθούν ειδικές ομάδες αναχαίτισης, σύμφωνα με τον λετονικό στρατό.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ουκρανίας με ηγέτιδα λευκορωσικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο

Η Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε το Κίεβο εν μέσω ρωσικών απειλών και μετά από deadly επίθεση στην πόλη. Τόνισε πως μόνο μια δημοκρατική Λευκορωσία φέρνει σταθερότητα στην περιοχή.