ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: ΑΠΕ

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη που… δεν θα έπρεπε να υπάρχει

Ο πλανήτης 8 UMi b, που επίσημα ονομάζεται Halla, μοιάζει με τον Δία και περιστρέφεται γύρω από το ερυθρό γιγάντιο άστρο Baekdu (8 UMi), σε απόσταση μόλις το μισό της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο.

Όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του, θα αυξηθεί σε 100 φορές το σημερινό του μέγεθος, καταπίνοντας και τη Γη. Πολλοί πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα αντιμετωπίζουν παρόμοια μοίρα, καθώς τα αστέρια που τους φιλοξενούν, γερνούν. Ωστόσο, αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης λένε ότι ίσως... υπάρχει ελπίδα: ανακάλυψαν έναν πλανήτη που επιβίωσε, έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός.

Ο πλανήτης 8 UMi b, που επίσημα ονομάζεται Halla, μοιάζει με τον Δία και περιστρέφεται γύρω από το ερυθρό γιγάντιο άστρο Baekdu (8 UMi), σε απόσταση μόλις το μισό της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Η ομάδα των αστρονόμων ανακάλυψε ότι ο Halla συνεχίζει να υπάρχει, παρά την επικίνδυνη εξέλιξη που είχε το Baekdu. Διαπίστωσαν ότι το άστρο καίει ήλιο στον πυρήνα του, γεγονός που σηματοδοτεί ότι είχε ήδη επεκταθεί πάρα πολύ ως ερυθρό γιγάντιο αστέρι κάποτε στο παρελθόν. Το άστρο θα είχε διογκωθεί έως και 1,5 φορά την τροχιακή απόσταση του πλανήτη καταπίνοντας τον πλανήτη κατά τη διαδικασία, πριν συρρικνωθεί στο σημερινό του μέγεθος, μόλις στο ένα δέκατο της απόστασης αυτής. Ωστόσο, ο πλανήτης συνεχίζει να υπάρχει, αποτελώντας έναν «εξαιρετικό επιζώντα», όπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μαρκ Χον.

Το ερώτημα είναι πώς κατάφερε ο πλανήτης να επιζήσει και οι κυρίαρχες θεωρίες είναι τρεις: ότι ξεκίνησε από μεγαλύτερη τροχιά πριν φτάσει κοντά στο άστρο του, όπως οι «θερμοί» ή «καυτοί» πλανήτες σαν τον Δία, ή ότι δεν αντιμετώπισε ποτέ κίνδυνο καταστροφής, καθώς το άστρο-ξενιστής Baekdu μπορεί αρχικά να ήταν δύο αστέρια, των οποίων η συγχώνευση απέτρεψε το κάθε ένα από αυτά να επεκταθεί τόσο ώστε να καταβροχθίσει έναν πλανήτη. Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι ο Halla είναι σχετικά νεογέννητος και σχηματίστηκε από το νέφος αερίων που παρήγαγε η βίαιη σύγκρουση μεταξύ των δύο άστρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα της κινεζικής διαστημικής αποστολής Shenzhou-21

Το πλήρωμα της κινεζικής αποστολής Shenzhou-21 επέστρεψε στη Γη μετά από περίπου επτά μήνες στο Διάστημα. Και οι τρεις αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Η αποστολή ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου από την έρημο Γκόμπι.
Πλανήτης Γη στο διάστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανάσης Οικονόμου: Από τη Ζιάκα της Πίνδου στις διαστημικές αποστολές της NASA

Ο Θανάσης Οικονόμου, πυρηνικός φυσικός από ένα χωριό της Πίνδου, διηγήθηκε πώς από τα ορεινά Γρεβενά βρέθηκε στην καρδιά της NASA το 1964, συμβάλλοντας στην εξερεύνηση της Σελήνης με κατασκευή επιστημονικών οργάνων.
Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ άφιξης στον ISS για αμερικανικό πλήρωμα με Καναδό και Ρώσο

Δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός αστροναύτης και ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες, μετά από ταξίδι οκτώ ωρών και εκτόξευση από τη Φλόριντα.