ΓΔ: 1480.28 0.18% Τζίρος: 47.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Συναγερμός» για την ποιότητα νερού στα σπίτια των Αμερικανών

Όπως έδειξε έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, σχεδόν τα μισά δείγματα νερού βρύσης στις ΗΠΑ περιέχουν τοξικά «παντοτινά χημικά» που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Σχεδόν τα μισά δείγματα νερού βρύσης στις ΗΠΑ περιέχουν τα τοξικά «παντοτινά χημικά», ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες οικιακά αντικείμενα – από τα καθαριστικά ως τα κουτιά πίτσας— η μεγάλη έκθεση στα οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS) έλεγξε δείγματα από περισσότερες από 700 κατοικίες, επιχειρήσεις και εργοστάσια επεξεργασίας νερού σε όλη τη χώρα για την παρουσία υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS).

Τουλάχιστον ένα τέτοιο συνθετικό χημικό εντοπίστηκε στο 45% των δειγμάτων σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά βάσει των κανόνων που προτείνουν οι αμερικανικές αρχές, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Τα PFAS είναι ανθεκτικά στο νερό, κάτι που σημαίνει ότι δεν διασπώνται στο περιβάλλον και μένουν στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια. Αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940, με τη δημιουργία του τεφλόν, του αντικολλητικού υλικού στα μαγειρικά σκεύη, και πλέον χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν μετρήσει τα ποσοστά των PFAS στα υπόγεια ύδατα, τις δεξαμενές και τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού. Όμως η ανάλυση του νερού της βρύσης επιτρέπει μια πιο ακριβή εκτίμηση του τι πίνουν οι άνθρωποι, δήλωσε η Κέλι Σμόλινγκ υδρολόγος στο USGS, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Η έκθεση σε μεγάλα ποσοστά PFAS μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος, να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά και τους όρχεις, να προκαλέσει μείωση του βάρους των νεογνών και να επηρεάσει την υγεία των εγκύων, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Προς το παρόν υπάρχουν τεστ για τον εντοπισμό πολύ λίγων από τους 12.000 γνωστούς τύπους PFAS. Τα δείγματα, που ελήφθησαν την περίοδο 2016- 2021 από ιδιωτικά πηγάδια και δημόσιες δεξαμενές ύδρευσης, ελέγχθηκαν για 32 τύπους.

Όπως δήλωσε η Σμόλινγκ, δεν υπήρξε διαφορά στα ποσοστά PFAS που εντοπίστηκαν στις ιδιωτικές και τις δημόσιες πηγές, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «περίεργο». Τα δημόσια ύδατα υπόκεινται στους κανονισμούς της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), κάτι που δεν ισχύει για τις ιδιωτικές πηγές.

Εξάλλου, σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν στην επαρχία, όσοι ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στα PFAS στο πόσιμο νερό, σύμφωνα με την έρευνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Μειωμένες οι πιθανότητες long Covid σε παιδιά αν εμβολιαστούν

Ενώ η συνολική σοβαρότητα της Covid-19 είναι χαμηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, η επιβάρυνση από μακροχρόνια συμπτώματα Covid είναι δύσκολο να περιγραφεί με ακρίβεια, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά την στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο

«Δεν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαι αποφασισμένος αυτό να παραμείνει, αλλά στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα σταθούμε δίπλα της», ανέφερε.